flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Винесено вирок винуватцю ДТП, в якому загинуло двоє людей

06 лютого 2020, 17:09

 

 Нагадаємо, пізно ввечері 29 квітня 2018 року неодноразово судимий житель Хмельницького, перебуваючи під впливом наркотичної речовини – трамадолу, не зменшив швидкості та на повному ходу,  109 кілометрів за годину,  «налетів» на двох  чоловіків, що переходили вулицю на нерегульованому пішохідному переході перед зупинкою громадського транспорту «Міська лікарня». З місця події водій утік, маючи реальну можливість надати потерпілим допомогу. Однак  знехтував моральними та правовими нормами й залишив їх в безпорадному стані.

За показаннями одного зі свідків, удар був настільки сильним, що хлопців підкинуло на 3-4 метри вгору, а одного із них відкинуло ще й на метрів 50 від місця зіткнення. Від численних, несумісних із життям травм один із збитих загинув на місці, інший – в машині швидкої допомоги. Позбавлені життя чоловіки були молодого віку, 1992 та 1993 року народження.

Тим часом за горе-водієм (1985 року народження) уже тягнувся шлейф ДТП та інших кримінальних правопорушень. Так, у 2010 році він також вчинив дорожньо-транспортну пригоду, під час якої потерпіла отримала тяжкі тілесні ушкодження, за що був засуджений Хмельницьким міськрайонним судом за ч.2 ст.286 КК України  до 3 років позбавлення волі, на підставі ст. 75, 76 КК України звільнений від відбуття покарання з випробуванням із встановленням іспитового строку тривалістю 2 роки, з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 3 роки.  В 2013 році вчинив злочини, пов»язані із незаконним збутом наркотичних засобів, за що тим же судом був засуджений до 3 років 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна.

Чергове кримінальне провадження за громадянином Б. вже велося й тоді, коли він вчинив смертельне ДТП. За  цим провадженням 22 травня 2018 року Хмельницький міськрайонний суд виніс вирок – позбавити його волі на строк 3 роки 6 місяців та заборонити керувати транспортними засобами строком на 2 роки (за ч. 1 ст. 286 та ч. 1,2 ст. 185 ККУ).

Посилаючись на показання свідків, численні докази та експертизи, Хмельницький міськрайонний суд визнав винуватим громадянина Б. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 286 ( порушення правил безпеки дорожнього руху, що потягнуло смерть двох людей ) та ч. 1 ст. 135 ( залишення в небезпеці )КК України, та в підсумку призначив йому покарання у виді позбавлення волі строком на 10 років, з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки. За вироком суду на користь родичів загиблих стягнуто близько півтора мільйона гривень моральної шкоди.

Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до Хмельницького апеляційного суду.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду