flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вимагали повернути неіснуючий борг, у разі невиконання вимоги погрожували фізичною розправою та спалити майно – судом засуджено групу вимагачів

11 липня 2019, 15:52

Суддею  Хмельницького міськрайонного суду засуджено  трьох осіб та призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 1 року та 6 місяців, що обвинувачувались у вчиненні злочину,   передбаченого ч. 2 ст. 189 КК України (вимагання за попередньою згодою групою осіб).

Як  встановлено судом,  два уродженця м. Єреван Республіки Вірменія та громадянин України, неодноразово раніш судимий, домовились між собою, маючи на меті незаконне збагачення шляхом вимагання,  отримати в потерпілого кошти.  Реалізовуючи свій намір, чоловіки зустрілись з потерпілим та під надуманим приводом неіснуючої заборгованості висунули йому вимогу, яка полягала у сплаті останнім грошових коштів в сумі 3000 доларів США, при цьому попередили про те, що у разі невиконання їхніх вимог, до   чоловіка буде застосовуватися фізичне насильство, а майно буде знищено шляхом підпалу.

Так, сприймаючи погрози  як реальні, побоюючись за своє здоров'я та майно,  потерпілий погодився на незаконні вимоги   та повідомив їм, що грошові кошти може сплачувати частинами, оскільки вказаної суми у нього на даний час немає.

В подальшому чоловік частинами віддавав кошти вимагачам та під час передачі чергової суми чоловіки були затримані працівниками правоохоронних органів.

Крім того, один з обвинувачених зберігав по місцю проживання кілька бойових ручних наступальних осколкових гранат «РГН» , які також були вилучені працівниками правоохоронних органів.

В судовому засіданні обвинувачені беззастережно визнали вину. Суд  затвердив укладену між обвинуваченими та прокурором відділу прокуратури Хмельницької області угоду,  за умовами якої чоловіків засуджено до позбавлення волі на строк 1 рік 6 місяців та 1 рік 7 місяців.

Запобіжний захід залишено до набрання чинності вироком суду попередній – тримання під вартою.

 

Вирок чинності не набрав та може бути оскаржений.

 

 

Прес – секретар                                                                                      Алла Плінська