flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хмельницьким міськрайонним судом встановлено факт перебування військового у полоні заручником незаконних військових формувань на окупованій території Луганської області у 2014 році

10 травня 2019, 09:32

Рішенням Хмельницького міськрайонного суду  було встановлено факт перебування  військового у полоні заручником незаконних військових формувань на окупованій території Луганської області   в червні  2014 року.

Звертаючись до суду з позовом, позивач вказав, що перебуваючи на військовій службі в Хмельницькому зональному відділі Військової служби правопорядку Збройних Сил України Міністерства Оборони України, відповідно до наказу начальника Хмельницького зонального відділу Військової служби правопорядку був направлений в червні 2014 року для виконання бойових завдань в район проведення АТО в період її проведення до м. Артемівськ Донецької області.

Під час слідування до пункту призначення в червні 2014 року, у складі групи військовослужбовців Хмельницького зонального відділу Військової служби правопорядку, до якої окрім нього також входили ще 4 військових, на залізничній станції міста Дебальцево Донецької області були захоплені в полон незаконними збройними формуваннями, а саме бандою козаків «Війська Донського отамана Козіціна». У подальшому, їх, як полонених військовослужбовців, перевезли до міста Перевальськ Луганської області, де вони незаконно утримувалися.

У полоні заявник перебував з 03.06.2014 року та за сприянням спілки Воїнів-афганців Луганської області був звільнений 24.06.2014 року.

З метою отримання відповідного підтвердження перебування військовослужбовців ХЗВ ВСП у полоні, родичі полонених зверталися до Департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА, який в свою чергу звертався до Об'єднаного центру з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зникли в районах проведення Антитерористичної операції Антитерористичного центру при Службі безпеки України.

За результатами звернення Департаментом соціального захисту населення Хмельницької ОДА отримано відповідь, що у списках осіб, які були захоплені у полон та перебували у заручниках у районі проведення антитерористичної операції в період її проведення, за даними зазначеними у запиті військовослужбовці за переліком, зазначені як знайдені в інформаційному обліку з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих в районі проведення антитерористичної операції, починаючи з 07.04.2014 року.

Водночас, відомості стосовно інших  осіб, в тому числі і щодо позивача в Об'єднаному центрі відсутні.

Позивачем надано суду  належні та допустимі докази в підтвердження своїх позовних вимог та перебування у полоні в незаконних збройних формувань на сході України, а тому суд знайшов вимоги позивача підставними та задовольнив в повному обсязі.

Рішення чинності не набрало та може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції.

 

Прес – секретар                                                                                      Алла Плінська