flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Причинно – наслідковий зв’язок між зверненням банку до суду з позовом про стягнення заборгованості та смертю відповідача відсутній – рішення суду

11 квітня 2019, 16:42

Хмельницьким міськрайонним судом відмовлено позивачу в задоволенні позову до одного із банків міста Хмельницького щодо відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Ще у 2012 році батько позивача отримав із банку лист, в якому було вказано, що чоловік отримав кредит у банку, не виконував зобов’язання по поверненню коштів, в результаті чого утворилась заборгованість в розмірі понад 50 000 грн.  Чоловік наполягав, що жодних кредитів не отримував, звертався з листами до керівництва банку  щодо проведення перевірки, водночас слухалась справа Городоцьким районним судом Хмельницької області за позовом банку до чоловіка про стягнення заборгованості.

В січні 2014 року  Городоцький районний суд Хмельницької області задовольнив позовні вимоги банку про стягнення заборгованості, виніс по справі заочне рішення суду, а за декілька днів чоловік помер. Син, звертаючись до суду з позовом до банку про відшкодування  шкоди вказував, що саме судова тяганина та рішення суду спровокували загострення хвороби батька, від якої останній помер.

Судом при розгляді справи було встановлено, що причиною смерті 47-річного хворого стала гостра судинна недостатність (раптова коронарна смерть) внаслідок передчасного збудження шлуночків на фоні ішемічної хвороби серця. Судом зазначено в рішенні, що ряд  діагнозів, які послужили причиною смерті було встановлено чоловікові ще у 1990 та 1997 роках.  Як слідувало з матеріалів справи, чоловік на момент винесення рішення суду Городоцьким районним судом перебував у лікарні, про рішення суду йому ніхто не повідомляв, не знала про нього і дружина. Починаючи з листопада 2013 року, а чоловік помер у січні 2014 року, учасники процесу до суду не з’являлись. Суд не знайшов причинно – наслідкового зв’язку між смертю батька позивача, та  заподіяною шкодою його сину внаслідок смерті батька та діями банку, саме тому відмовив у задоволенні позову. Більше того вказав, що оскільки усі витрати на поховання понесла дружина померлого, відсутні підстави для стягнення матеріальної шкоди на користь сина, оскільки він не надав доказів їх понесення.

Заочне рішення Городоцького районного суду Хмельницької області про стягнення коштів на користь банку з померлого було оскаржено, в суді апеляційної інстанції. По справі  було призначено почеркознавчу експертизу, якою  підтверджено, що дійсно підписи чоловіка виконані іншою особою, а тому банк і в подальшому відмовився від позову, рішення суду першої інстанції було скасовано, а провадження закрито.

 

Прес – секретар                                                                                      Алла Плінська