flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

5 років позбавлення волі за спробу спалити дружину та дітей

14 лютого 2018, 09:25

Хмельницьким міськрайонним судом Хмельницької області засуджено до 5 років позбавлення волі 33 річного мешканця м. Хмельницького,  який в квітні 2017 року перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння в одному із сіл  Хмельницького району проник на територію домогосподарства  колишньої дружини та достовірно знаючи, що в будинку знаходиться жінка разом з двома неповнолітніми дітьми , усвідомлюючи при цьому, що підпал будинку може спричинити загибель зазначених людей, вирішив реалізувати свій умисел.  Обвинувачений  впевнившись в тому, що за його діями ніхто не спостерігає, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій та їх наслідки, по драбині заліз на горище будинку, де за допомогою запальнички підпалив сіно, яке знаходилось на горищі, після чого, вважаючи вчинені дії достатніми для доведення злочину до кінця, втік з місця події. Однак, злочин не було закінчено, поскільки виниклу  на горищі будинку пожежу завчасно помітила колишня дружина,  викликала працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, які локалізували пожежу, в зв’язку з чим будинок повністю вогнем не був знищений і люди в будинку не постраждали.

На цьому пригоди чоловіка не закінчились, та в травні 2017 року знову ж таки перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння в приміщенні автомобільної майстерні  в м. Хмельницькому  здійснюючи ремонт  транспортного засобу, належного клієнту майстерні, вирішив ним заволодіти, що і зробив, виїхав в напрямку одного із сіл Хмельницького району, по дорозі до якого був і затриманий працівниками поліції.

В судовому засіданні обвинувачений  заперечував умисел підпалу  будинку в якому знаходилась колишня дружина та діти, пояснював, що пожежа могла виникнути через необережне  ним куріння сигарети, що суд розцінив як намір уникнути покарання за вчинений злочин, оскільки попередньо були належним чином зафіксовані погрози з боку обвинуваченого потерпілій вчинити саме так.

Як наслідок дії обвинуваченого кваліфіковано за наступними статтями:

за ст. 129 КК України, як погроза вбивством, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози,

за ч.2 ст. 15 ч.2 ст. 194 КК України, як закінчений замах на умисне знищення чужого майна, вчинене шляхом підпалу, що могло спричинити загибель людей та майнову шкоду у великих розмірах.

за ч. 2 ст. 289 КК України, як незаконне заволодіння транспортним засобом, що завдало значної матеріальної шкоди.

Вирок чинності не набрав та може бути оскаржений до Апеляційного суду Хмельницької області.

Слідкуєте за оновленнями на нашому сайті за посиланням:

https://kmm.km.court.gov.ua/sud2218/,

а також шукайте нас у Facebook та Telegram.

 

Прес – секретар                                                                                     Алла Плінська