flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Працівники апарату Хмельницького міськрайонного суду проходили вишкіл із роботи з іноземними судовими установами

17 жовтня 2024, 15:33

У Хмельницькому міськрайонному суді відбулися навчання на тему виконання Міжнародних договорів у цивільних та кримінальних справах.

Із правилами роботи із закордонними судовими установами та деякими ньюансами, викликаними часом, працівників апарату суду ознайомив Андрій Луков, завідувач сектору судової роботи у Хмельницькій області Управління судової роботи та міжнародної правової допомоги Міністерства юстиції України.

Велику увагу присутніх викладач звернув на тонкощах, пов’язаних із мовою спілкування та перекладом документів, які стосуються конкретних країн, дотримання формулярів, строків надання та їх узгодження з термінами пересилки до закордонного суду. Докладно розповів, як запобігти поверненню матеріалів й дотримуватись розумних строків процесуальних дій при такому міжнародному спілкуванні. Окрім того, вказав й на певні особливості роботи з дипломатичними каналами та міністерствами закордонних справ.

Чимало часу Андрій Луков приділив виконанню доручень іноземних судів та двостороннім взаємовідносинам у зв’язку із військовою агресією. Визнання за кордоном рішень про стягнення аліментів, розгляд справ щодо іноземних резидентів, а також справ, що стосуються боржників, які через російське військове вторгнення змушені проживати за кордоном, та надання правової допомоги  цим громадянам України – це ті питання, які викликали особливо живий професійний інтерес присутніх.

У своїй лекції викладач покладався на положення тієї чи іншої, існуючої в міжнародній юридичній практиці конвенції.

Варто зауважити, що юридичний вишкіл, попри чималу завантаженість працівників апарату суду, кадровий голод й гнітючі реалії війни, з порядку денного не сходив. Подібні офлайн а також онлайн навчання в апараті суду проходять регулярно.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду