flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд пом’якшив вирок ветерану війни, який скоїв серйозне ДТП

22 липня 2024, 14:45

Хмельницький міськрайонний суд засудив ветерана війни та інваліда другої групи, який скоїв криваве ДТП та був притягнутий до відповідальності за ч.2 ст. 286 КК України(Порушення правил безпеки дорожнього руху, що заподіяли тяжке тілесне ушкодження).  

Дорожно-транспортна пригода сталася 9 листопада 2023 року близько півночі в Хмельницькому. Рухаючись автомобілем «Hyundai Terracan» у крайній лівій смузі руху проїзної частини вулиці Шевченка в напрямку до вулиці Франка, чоловік порушив Правила дорожнього руху та в’їхав на перехрестя вулиць Шевченка – Старокостянтинівське шосе на червоний сигнал світлофора та допустив зіткнення з автомобілем «ВАЗ -2107», що прямував до вулиці Проскурівської на зелений сигнал світлофора, який дозволяє рух. Внаслідок цього водій ВАЗу отримав травми середнього ступеню тяжкості, а його пасажирка отримала тяжкі тілесні ушкодження.

Обвинувачений має виключно позитивну характеристику, він займається суспільно-корисною працею, окрім того здійснює опіку над хворими батьками похилого віку, які потребують догляду та має на утриманні неповнолітню дитину. Під час захисту України від військової агресії рф чоловік отримав важкі поранення, він досі лікується та має та має труднощі з пересуванням.  

Потерпілі попросили  суд винуватця ДТП суворо не карати, не позбавляти та не обмежувати його волі, а також не позбавляти  права керування транспортними засобами.

Хмельничанин  відверто визнав свою провину у вчиненому, він активно сприяв  розкриттю злочину, щиро жалкує  з цього  приводу, добровільно відшкодував потерпілим заподіяні збитки та моральну шкоду, а також витрати закладу охорони здоров’я на лікування потерпілої. Окрім того, сплатив процесуальні витрати у даному кримінальному провадженні (документально підтверджені витрати на залучення експертів). Це суд визнав за пом’якшувальні обставини. Обставини, які обтяжують  обвинуваченому покарання відсутні.

Суд призначив обвинуваченому  покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки без позбавлення права керувати транспортними засобами. Водночас звільнив від відбування цього покарання з випробовуванням, встановивши два роки іспитового терміну. На вирок може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з дня його  оголошення.

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду