flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд пом’якшив покарання за крадіжку неодноразово судимому переселенцю з окупованого Енергодару

28 травня 2024, 16:12

31-літній уродженець Енергодару Запорізької області, який  переїхав до Хмельниччини під час його окупації, постав перед Хмельницьким міськрайонним судом за звинуваченням у  вчиненні крадіжки в умовах воєнного стану, що одразу кваліфікується за ч. 4 ст.185 КК. Нагадаємо,санкція статті досить сувора і передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.

Раніше молодик був уже чотири рази  судимий судами Запорізької області за шахрайство згідно з ст. 190 КК України. Підчас останньої судимості був звільнений від відбування покарання з випробовувальним строком.   

У січні поточного року, молодий чоловік, маючи непогашену судимість, викрав в одному із магазинів Хмельницького мангал на вісім шампурів вартістю 650 гривень. Пізніше він пожалкував про вчинене, а тому звернувся в поліцію з щирим розкаянням та повернув викрадену річ.

З одного боку, суд врахував те, що обвинувачений скоїв кримінальний злочин під час іспитового строку, отже виправленню без позбавлення волі, на думку уповноваженого органу пробації,  не підлягає. З іншого боку, суд зауважив незначну вартість викраденого майна та щире розкаяння. Також міськрайонний  суд, взяв до уваги і складні життєві обставини молодого чоловіка, якому важко було адаптуватися в чужому місті, він не має близьких родичів, постійного місця роботи та проживання  й перебуває на обліку в Хмельницькому міському центрі соціальної підтримки та адаптації.  

Суд визнав чоловіка винуватим відповідно до зазначеної статті. Та, застосувавши ст. 69 КК України, пом’якшив покарання, призначивши йому три роки позбавлення волі. Однак, згідно закону до  цього покарання приєднано  ще й шість місяців невідбутої  частини покарання за вироком Заводського районного суду Запоріжжя.

До набрання вироку законної сили, раніше обраний обвинуваченому запобіжний захід у виді тримання під вартою, залишено  без змін. Чоловік також сплатить на користь держави - 1514 гривень процесуальних витрат.

На  вирок може бути подана апеляційна скарга протягом  тридцяти днів з дня його оголошення. 

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду