flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс вирок учасникам злочинної групи, які, будучи засудженими, налагодили збут наркотиків іншим ув’язненим

18 квітня 2024, 10:26

Двоє неодноразово судимих хмельничан, що відбували покарання в ДУ «Райківецька виправна колонія», разом із двома спільницями, які не були судимими і проживали в обласному центрі, організували злочинну групу з придбання, зберігання, перевезення та пересилання особливо небезпечних наркотиків. Канабіс, метадон та бупренорфін збували ув’язненим та засудженим, що перебували в ДУ «Хмельницький слідчий ізолятор».

15 квітня поточного року на своєму відкритому засіданні Хмельницький міськрайонний суд розставив останні крапки в цій резонансній справі та виголосив вирок трьом із обвинувачених. Відомості по одній із спільниць виділено в окреме провадження.

Житель Хмельницького,  вже  мав  ряд судимостей за розбій, крадіжку, злочини в сфері обігу наркотиків, шахрайство та махінації з офіційними документами й відбував покарання в Райковецькій виправній колонії. З вересня 2019 року до жовтня 2021-го правоохоронці його взяли під варту до Хмельницького слідчого ізолятора на строк досудового розслідування за вчинення  майнових злочинів. З тієї ж самої причини, а ще за вчинення  злочинів у сфері обігу наркотичних засобів із Райковецької виправної колонії до ізолятора був переміщений інший хмельничанин, із подібним букетом судимостей.

На шлях виправлення ніхто із чоловіків ставати не збирався. Натомість, як встановило слідство, починаючи з квітня 2021 року, обвинувачені утворили організовану злочинну групу, визначивши вузьку спеціалізацію її діяльності та  мінімальну кількість учасників. Для цього залучили двох жінок, які не були судимими та перебували на волі.

Спільниці чітко виконували команди, які надходили їм від їхніх координаторів. Ті вказували їм які наркотичні засоби і де купувати, як зберігати і яким способом передавати їх до ізолятора. Зокрема метадон жінки ховали в ручки кухонного черпака та кухонної лопатки, канабіс підмішували до листкового чаю, бупренорфін поміщали до тюбику «Стрептоцидової мазі». Замасковували наркотичні засоби та психотропні речовини зловмисниці навіть у курячих яйцях. Після цього посилки із забороненим вмістом посилали Новою поштою на адресу Хмельницького слідчого ізолятора. Кошти за «товар» для ув’язнених надходили від невстановлених у ході досудового розслідування осіб на рахунки кількох різних банків. 

 Хмельницький міськрайонний суд під час судового розгляду дослідив всі обставини кримінального провадження та, оцінивши  кожен доказ з точки зору його належності, допустимості та достовірності, а сукупність доказів - з точки зору достатності та взаємозв’язку для прийняття відповідного процесуального рішення, дійшов висновку про доведення винуватості усіх трьох обвинувачених. При цьому суд критично оцінив заперечення обвинувачених та захисників щодо відсутності кваліфікуючої ознаки в їх діях - організованої групи, з огляду на сукупність досліджених доказів.

Стосовно як одного, так і другого ув’язненого суд назвав обставиною, що обтяжує покарання, рецидив злочинів. Обставин, що пом’якшують покарання, суд не знайшов ні в одному, ні в іншому випадках. Обох  чоловіків суд визнав винуватими за ч.3 ст. 307 КК України.

Згідно з вироком, одного із обвинувачених, враховуючи невідбуту ним частину покарання за іншим вироком, суд позбавив волі на строк дев’ять років і вісім місяців із конфіскацією майна. Іншому з приєднанням невідбутої частини покарання,  призначив десять років позбавлення волі з конфіскацією майна.  

Обставиною, що пом’якшує покарання обвинуваченій стало її  щире каяття, активне сприяння досудовому розслідуванню та наявність двох малолітніх дітей відносно яких вона не позбавлялася батьківських прав. Обставини, що обтяжують їй покарання відсутні. Жінку покарано за ч.2 ст.307 КК України із застосуванням ч.1 ст.69 КК України на три роки позбавлення волі з конфіскацією майна. А за ч.3 ст.307 КК України, із застосуванням ч.1 ст.69 КК України на чотири 4 роки позбавлення волі з конфіскацією майна. Шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим остаточно призначене покарання – чотири роки позбавлення волі з конфіскацією майна.

Чоловіки сплатять на користь держави 20 723 гривні процесуальних витрат, наполовину кожен. Запобіжний захід у виді тримання під вартою, попередньо винесений  їх спільниці, продовжено до набрання вироком суду законної сили.

На вирок може бути подана скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду