flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Службовим становищем не зловживав. Суд виправдав начальника районної військової адміністрації

09 квітня 2024, 14:21

Хмельницький міськрайонний суд виніс виправдувальний вирок у справі з обвинувачення начальника Шепетівської районної військової адміністрації у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою та службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) та виправдав його, визнавши злочин недоведеним.  

Цивільний позов прокурора відділу Київської міської прокуратури в інтересах держави в особі Державної казначейської служби України про стягнення з обвинуваченого матеріальної шкоди суд залишив без розгляду. А процесуальні витрати в розмірі 10571 гривні  відніс на рахунок держави.

Сторона обвинувачення заявила, що під час того, як чиновник обіймав свою попередню посаду, начальника Управління Держпраці у Хмельницькій області, він, бажаючи отримати неправомірну вигоду, допустив зловживання владою. Так, у 2020 році під час інспекційного відвідування одного із місцевих підприємців посадовець не знайшов підстав про накладення на нього штрафу за порушення законодавства про працю. Це, на думку прокурора призвело до втрат Державного бюджету України у вигляді ненадходження коштів на суму 472 300 грн.

Суд дослідив надані стороною обвинувачення докази та інші матеріали, зібрані в ході досудового розслідування, та допитав свідків обвинувачення.

У вироку суду, зокрема, йдеться про таке: «Виходячи із загальних засад кримінального судочинства, а саме верховенства права, законності, презумпції невинуватості та забезпечення доведеності вини, створивши необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків, дослідивши та оцінивши надані докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що стороною обвинувачення допущено ряд істотних порушень кримінального процесуального закону, і не доведено поза розумним сумнівом допустимими доказами, що в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України. Відповідно до законодавства  обвинувальний вирок не може ґрунтуватися на припущеннях і ухвалюється лише за умови доведення у ході судового розгляду винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення».

На вирок може бути подана скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення.

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду