flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За хабар працівниці поліції хмельничанка може «сісти» на чотири роки

07 грудня 2023, 14:51

Хмельницький міськрайонний суд виніс вирок 33-літній хмельничанці, яка пропонувала хабар працівниці поліції.

Уранці 23 травня 2022 року жінка прийшла до слідчої Хмельницького РУП ГУНП, куди була запрошена для дачі пояснень з метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України та причетності до цього злочину.

Зазначимо, вчинення крадіжки в умовах воєнного стану – одразу кваліфікується за ч. 4 ст. 185 КК, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.

Думаючи, що зможе вплинути на закриття кримінального провадження, жінка  запропонувала службовій особі грошову винагороду, зазначивши рукописом на фрагменті паперу 1000 доларів США, на що одразу отримала відмову. Однак це зловмисницю не зупинило і вона дістала зі свого гаманця 2000 гривень та поклала їх у середину блокнота, який знаходився на робочому столі. Про висловлену пропозицію слідча одразу доповіла керівнику управління поліції, що підтверджується її рапортом.

Дії обвинуваченої суд кваліфікував як неправомірну вигоду службовій особі, яка займає відповідальне становище за ч. 3 ст. 369 КК України. Встановлені судом обставини підтверджуються безпосередньо дослідженими у судовому засіданні, доказами.

У своїх показаннях обвинувачена, яка повністю визнала свою вину, вказала, що до неправомірної вигоди її ніхто не примушував та не схиляв, вказані дії вона вчиняла з власної волі, без будь-якого примусу.

Суд врахував, що жінка повністю визнала свою вину та щиро розкаялася, що пом’якшує їй покарання. Обставини, які б обтяжували покарання, на думку суду, відсутні. Раніше, обвинувачена не була судимою, за місцем проживання характеризується посередньо, не працює, має на утриманні трьох неповнолітніх дітей.    

У своєму вироку суд вказав, що жінка вчинила тяжкий корупційний злочин, який представляє підвищену суспільну небезпеку з огляду на державні пріоритети у боротьбі з корупційними правопорушеннями, та призначив їй покарання у виді чотирьох років позбавлення волі без конфіскації майна.  

На вирок може бути подана апеляційна скарга

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду