flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Юний хмельничанин отримав покарання за вбивство, побиття та крадіжку

28 листопада 2023, 16:17

Хмельницький міськрайонний суд виніс вирок дев’ятнадцятирічному хмельничанину одразу за трьома епізодами злочинних діянь, які той вчинив за короткий проміжок часу, у тому числі в період розгляду кримінального провадження в суді.

Так, увечері 26 березня поблизу магазину «Село», що по вулиці Інститутська в Хмельницькому сталася трагедія. Молодий хлопець, будучи в стані алкогольного сп’яніння, вступив у суперечку із незнайомим чоловіком. Не бажаючи вирішити конфлікт мирним шляхом,  вдарив його кулаком правої руки по обличчю, від чого той не втримався на ногах, втратив рівновагу і впав з висоти власного зросту. При падінні чоловік вдарився потилицею об асфальтобетонне покриття. У результаті отриманого тяжкого тілесного ушкодження, закритої внутрішньочерепної травми, постраждалий помер у лікарні за лічені дні. За вбивство, вчинене через необережність, зловмисник підлягає кримінальній відповідальності за ч. 1 ст. 119 КК України.

Увечері 14 квітня, перебуваючи неподалік приміщення магазину «АТБ», що розташований в будівлі ЦУМу в  Хмельницькому, хлопець вступив у черговий конфлікт, вже з іншим чоловіком. Під час суперечки, яка спалахнула раптово, вдарив незнайомця кулаком по носі та спричинив закритий перелом спинки носової кістки зі зміщенням уламку. За умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я потерпілого, молодика було притягнуто до кримінальній відповідальності за ч. 2 ст. 125 КК України.

Окрім того, увечері 27 серпня поточного року, перебуваючи в приміщенні магазину «Продукти-1280», на Львівському шосе, хлопець набрав повний магазинний кошик продуктів і  вийшов із ним повз каси магазину на двір, не розрахувавшись. Таким чином заподіяв майнової шкоди на загальну суму 2 131 гривні. За таємне викрадення чужого майна, вчинене в умовах воєнного стану, він підлягає кримінальній відповідальності за ч. 4 ст. 185 КК України.

На момент вчинення кримінальних правопорушень обвинувачений досяг віку, з якого настає кримінальна відповідальність, будь-яким психічним захворюванням, чи тимчасовим розладом психічної діяльності на той час не страждав, і не страждає досі. Тому суд визнав його осудним та відповідальним за скоєне.

Хмельничанин повністю визнав свою вину, щиро розкаявся та активно сприяв розкриттю кримінальних правопорушень. Обставиною, яка обтяжує йому покарання є вчинення кримінального правопорушення в стані алкогольного сп’яніння.

Зваживши всі за і проти суд призначив юнаку наступне покарання: за ч. 1 ст. 119 КК України – три роки позбавлення волі, за ч. 2 ст. 125 КК України – один рік обмеження волі, за ч. 4 ст. 185 КК України – п’ять років позбавлення волі.  За сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначено остаточне покарання у виді п’яти років позбавлення волі.

Окрім того суд частково задовольнив цивільний позов потерпілого від легких тілесних ушкоджень та стягнув із обвинуваченого 20 000 гривень в рахунок відшкодування завданої моральної шкоди. Також на користь держави із нього стягнуто 7648 гривень  процесуальних витрат.

На вирок може бути подана апеляційна скарга.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду