flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд на 15 років позбавив волі обвинуваченого в державній зраді

22 листопада 2023, 15:42

55-літній житель Мацьковець Хмельницького району налагодив у «Вайбері» спілкування із представником ФСБ РФ, який бере участь у бойових діях проти Збройних Сил та інших військових формувань України й здійснює збір інформації військового характеру, та запропонував йому за грошову винагороду передавати важливу інформацію.  

Так у квітні 2022 року обвинувачений, як встановило слідство, передав ворогу координати дислокації ряду місцевих військових частин та резервуарів для зберігання паливно-мастильних матеріалів. Також надіслав фотозображення власноручно виконаної рукописної схеми плану наступу збройних сил російської федерації на Хмельницький та найвигідніший маршрут їх руху при здійсненні наступу.   

У травні цього ж року чоловік продовжив свою злочинну діяльність й, отримавши  чергове завдання, з салону власного автомобіля відзняв периметри двох військових частин, контрольно-пропускні пункти, стоянку автомобілів, особовий склад, який несе військову службу в добовому наряді. Відео переслав своєму російському поплічнику. Цього ж місяця  обвинувачений передавав ФСБ відомості про пересування залізничним полотном потягу зі зброєю, а також докладну інформацію про сам шляхопровід, окрім того зафіксував та передав ворогу відео і фото конструкцію автомобільного моста, по якому через залізничні колії проходить вулиця Трудова у Хмельницькому, а також прилеглу місцевість.

Збір та передача таких даних завдали шкоду обороноздатності й економічній безпеці України, оскільки знизили ступінь захищеності території військових частини, підвищили їхню диверсійну уразливість, могли призвести до загрози життю і здоров’ю військовослужбовців та членів їх родин також - до пошкодження електричних контактних мереж, верхньої будови колій та стрілочних переводів, як наслідок - до припинення логістичного сполучення з іншими регіонами України, у тому числі й тими, де проходять бойові дії.

Хмельницький міськрайонний суд всебічно, повно та неупереджено дослідив та оцінив численні докази, надані сторонами кримінального провадження. Дії обвинуваченого суд кваліфікував за частиною 2 статті 111 КК як умисні дії, які виразилися у державній зраді, тобто діянні, умисно вчиненому громадянином України на шкоду обороноздатності, державній та економічній безпеці України: наданні представнику іноземної організації допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчиненому в умовах воєнного стану.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні злочину  та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 15 років із конфіскацією майна. З обвинуваченого стягнуто на користь держави 11189 гривень документально підтверджених витрат на залучення експертів та проведення експертиз. До вступу вироку в законну силу обвинуваченому залишено попередній запобіжний захід  - тримання під вартою.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано впродовж 30 днів із дня його оголошення.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду