flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cуд встановив черговий факт народження українця на окупованій території

27 лютого 2023, 09:54

Маленький Іванко народився три місяці тому в одному із сіл окупованого Мелітопольського району Запорізької області. Виїхати на підконтрольну українській владі територію його сім’я не має змоги. Саме тому матір хлопчика звернулася до Хмельницького міськрайонного суду з цивільною заявою про  встановлення факту народження дитини. Адже свідоцтва про народження дитини за умов окупації жінка отримати із зрозумілих причин не могла. Це дає заявниці  можливість реалізувати в майбутньому майнові та особисті немайнові права дитини, оформлення державних виплат на неї. 

В якості заінтересованої особи в цій справі виступив Хмельницький відділ державної реєстрації актів цивільного стану. Заявниця та її представник в судове засідання з об’єктивних причин прибути не могли, тож у заяві просили справу розглядати без їх участі.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що подану заяву слід задовольнити. У своєму рішенні суд опирався, зокрема, на прикладене до заяви свідоцтво про шлюб та актовий запис про його справжність, а ще послідовно розвинуту практику в подібних справах Європейського суду з прав людини.

«Суд бере до уваги ті обставини, що можливість збору доказів народження особи на окупованій території є обмеженою, у той час як встановлення факту народження на окупованій території України має істотне значення для реалізації цілої низки прав людини, включаючи право власності (спадкування), право на повагу до приватного та сімейного життя..», - йдеться у позитивному рішенні.

Статтею 317 ЦПК України визначено наступне: заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника. 

Зазначимо, що цивільних справ зі встановлення факту народження дитини на окупованій території чи тій, яка вважається зоною бойових дій з початку року в Хмельницькому міськрайонному суді побільшало.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду