flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс вирок начальнику відділу ГУ ДСНС у Хмельницькій області

24 лютого 2023, 18:28

Начальник відділу техногенної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС у Хмельницькій області постав перед судом за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України – одержанні службовою особою неправомірної вигоди за вчинення в інтересах третьої особи дій з використанням службового становища.

 

На керівній посаді чиновник зміг протриматися недовго, був призначений лиш у червні 2021 року. Та вже в грудні цього року, маючи повноваження щодо здійснення відповідного контролю з безпеки, прийняв пропозицію від свого знайомого  підприємця із міста Дніпра про отримання неправомірної вигоди за погодження Плану локалізації і ліквідації аварій (ПЛАС) хімічного цеху ВП «ХАЕС» службовими особами ГУ ДСНС у Хмельницькій області.

У свою чергу дніпровський підприємець на основі договору із ХАЕС здійснював розробку ПЛАС хімічного цеху підприємства. Загалом же він надавав послуги суб’єктам господарювання у розробці технічної документації у сфері охорони громадського порядку та безпеки, а при цьому брав на себе позадоговірні зобов’язання щодо погодження із службовими особами ДСНС України підготовленої ним проектної документації. Своїх клієнтів чоловік запевняв, що без нього вони не отримають позитивного результату. Тим часом справи чоловік «вирішував», як доводить слідство, надаючи «гонорари» широкому колу  знайомих чиновників із ДСНС.

Частину коштів за власні послуги обвинувачений запропонував перерахувати на рахунок підставної ФОП, а частину на особистий картковий рахунок. Як тільки підприємець отримав розрахунок за договором із ХАЕС, то «розрахувався» і з обвинуваченим. Загальна сума неправомірної вигоди, яку отримав чиновник у період з грудня 2021 року по березень 2022 року становить, як доводить слідство, 14 500 грн.

31 січня 2023 року прокурор Офісу Генерального прокурора та обвинувачений   в присутності захисника уклали угоду про визнання винуватості, за якою, зокрема посадовець беззастережно визнав свою вину.

Хмельницький міськрайонний суд затвердив цю угоду й призначив  йому покарання у виді штрафу в розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 гривень. А також позбавив його права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій на строк на один рік.

Внесену за обвинуваченого заставу в сумі 124 050 гривень після набрання вироком законної сили – повернуть  заставодавцю. На вирок може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.  

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду