flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд допомагає людям відновити правовстановлюючі документи, пов’язані з територіями, де точаться бойові дії

30 травня 2022, 13:34

До Хмельницького міськрайонного суду звернулася хмельничанка із заявою про встановлення факту смерті її батька на початку березня поточного року в Краматорську Донецької області. 

Факт смерті підтверджується копією лікарняної довідки про причини смерті літнього чоловіка, а саме -  хронічної серцево-судинної недостатності. Однак через відсутність оригіналу такої довідки отримати свідоцтво про смерть у відділі державної реєстрації актів цивільного стану неможливо. До того ж Краматорська міська територіальна громада у Донецькій області входить до переліку ОТГ, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій. Тож суд вирішив таку заяву задовольнити.

З аналогічним проблемою до Хмельницького міськрайонного суду звернулася й інша заявниця. ЇЇ батько, також літній чоловік, помер у кінці квітня в селі Чумаки, Старобешівського району, Донецької області. Через те,що факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, жінка не може оформити своє право на спадщину, адже   органи РАЦС відмовлялися їй видати свідоцтво про смерть. Суд оперативно задовольнив  вимогу і цієї заявниці.

Нагадаємо, відповідно до вимог ст. 9 ч.ч. 2 та 3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», будь-які органи, їх посадові та службові особи та їх діяльність на цій території вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

На рішення суду по кожній із цих справ може бути подана скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду