flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кримінал у квадраті. Суд поставив крапку в непростій справі

23 грудня 2021, 15:01

Хмельницький міськрайонний суд призначив покарання двом раніше судимим мешканцям Хмельницького, які, вигадавши злочинну схему, вимагали в хмельничанина 100 тисяч гривень. У ході ж слідчих дій правоохоронці виявили, що один із затриманих мав у домашньому арсеналі ще й цілу лабораторію з виготовлення психотропних речовин.  

У Хмельницькому три місяці поспіль, із січня до квітня поточного року, молодий чоловік жив у страху, що з ним жорстоко розправляться, якщо він не сплатить двом вимагачам 100 тисяч гривень. Увесь цей час двоє хмельничан, за якими тягнувся ще й шлейф попередніх судимостей, шантажували потерпілого тим, що якщо він не віддасть гроші, то вони заявлять на нього до поліції і розкажуть про кримінальні злочини, які нібито він учинив. У вигаданій історії йшлося про зґвалтування двох дівчат.

У суді обвинувачені підтвердили, що є друзями, часто зустрічаються та спілкуються. Від знайомих дівчат вони дізналися, що ті якось познайомилися і  час від часу зустрічалися з потерпілим. Цей факт вимагачі і вирішили «викрутити» по-своєму. Пізнього вечора хлопцю призначили зустріч поблизу приміщення судмедекспертизи на території обласної лікарні. Йому погрожували побиттям, заявою до поліції і розголосом серед його рідних. Однак той навідріз відмовився платити будь-які кошти, адже ніякого злочину не вчиняв. Невдовзі подібна зустріч відбулася знову, а на номер телефону жертви один за одним стали надходити дзвінки з погрозами.

Сприймаючи ці погрози як реальні, та побоюючись за своє здоров’я,  молодий чоловік зрештою погодився на незаконні вимоги та повідомив, що до 1 квітня 2021 року зможе передати вимагачам частину коштів, в розмірі 17 000 гривень. Тож напередодні, 31 березня, один із обвинувачених вказав потерпілому на спосіб передачі коштів через грошовий переказ у відділенні «Нової пошти». Пізніше на його ім’я надійшло текстове повідомлення  з номером карткового рахунку, на який необхідно перерахувати гроші. Розпорядитися перерахованими коштами обвинувачені так і не змогли, оскільки їх злочинні дії викрили правоохоронці.

У суді дівчата засвідчили, що з потерпілим познайомилися через сайт знайомств в Інтернеті, кожна з них періодично підтримувала з ним стосунки та зустрічалась. Про те, що обвинувачені займалися вимаганням у їхнього знайомого коштів не знали.

На думку суду обвинувачені підлягають кримінальній відповідальності за ч. 2 ст. 189 КК України За вимагання коштів із погрозою насильства, вчиненою повторно за попередньою групою осіб. Їх вина встановлена та підтверджується сукупністю зібраних по справі доказів.

На цьому кримінальна історія  не завершується, адже суд водночас розглядав ще й інше обвинувачення. Адже в день передачі коштів одному з  вимагачів працівники поліції здійснили обшук у його квартирі та гаражі й натрапили на численні пакетики з канабісом та амфетаміном, а також знайшли прекурсори фенілнітропропен і сірчану кислоту в значних об’ємах й лабораторне обладнання для виготовлення психотропних речовин.     

Тож його дії суд кваліфікував ще й за за  ч. 2 ст. 309 КК України, за ч. 2 і ч.3 ст. 311 КК України, за ч.1 ст. 313 КК України, у яких, зокрема, йдеться про незаконне придбання, зберігання особливо небезпечних наркотичних засобів та психотропних речовин у великих розмірах, їх використання для виготовлення психотропної речовини.

Своїм вироком одному з обвинувачених Хмельницький міськрайонний суд призначив покарання  за ч. 2 ст. 189 КК України у виді позбавлення волі строком на 3 роки 6 місяців та залишив попередню міру запобіжного заходу - тримання під вартою.

Іншому обвинуваченому, суд визначив покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим  у виді позбавлення волі строком на 5 років, з конфіскацією майна, за виключенням житла. А так як він мав до того ж невідбуту судимість, то  остаточно йому призначили покарання у виді позбавлення волі строком на 5  років 1 місяць, з конфіскацією майна, за виключенням житла, з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 2 роки. До вступу вироку в законну силу його також триматимуть під вартою.

На вирок може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з дня його  проголошення, а для засуджених – з дня вручення копії вироку суду.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду