flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хмельницький міськрайонний суд засудив жителя Вінниччини на 9 років позбавлення волі за розбій

23 листопада 2021, 14:33

Подія сталася в кінці серпня 2014 року в місті Деражня Хмельницької області. О п’ятій ранку  житель Вінниччини разом із трьома іншими чоловіками, особи яких слідчі так і не встановили, одягнені в чорні маски та рукавички, перелізли через паркан домогосподарства та вдерлися до спальні, де спало подружжя. Нажаль двері до оселі були  відчинені. Увірвавшись, нападники одразу забризкали очі своїм жертвам перцевим газом. Однак подружжя не розгубилося й стало чинити сильний опір грабіжникам.

Обвинувачений  боровся із жінкою, наносячи їй ударів по обличчю і тілу, потім став душити її. Йому на допомогу підоспів ще один із чоловіків і став бити жертву металевим ломиком по голові. Ще один із нападників у цей час бився з господарем будинку та наразившись на міцний опір, намагався застосувати саморобний обріз, виготовлений із мисливської рушниці. Однак чоловік силою відібрав у нападника зброю та став відбиватися нею як палицею. Одночасно в коридорі будинку ще один із бандитів вступив у сутичку із донькою господарів, що кинулася батькам на допомогу, бив її, намагався душити,  погрожував предметом, схожим на пістолет.

На щастя сім’я оборонялася так сміливо та відчайдушно, що нападники невдовзі просто втекли. Більше того, на місці злочину залишили балаклави та бейсболку зі слідами крові, обріз рушниці, ломик, викрутки, газові перцеві балончики, рюкзак із долотом та пристроєм для відкривання замків.

Того ж дня, пізно ввечері обвинувачений із забійною раною голови звернувся до хірургічного відділення Жмеринецької центральної районної лікарні. За даними експертизи  генетичні ознаки клітин, виявлених на знайдених на місці злочину бейсболці та балаклаві, збіглися з генетичними ознаками зразка крові обвинуваченого.

Батьки та їхня донька отримали численні садна крововиливи та ушкодження легкого ступеня тяжкості, що призвели до короткочасного розладу здоров’я.

Хмельницький міськрайонний суд розцінив дії обвинуваченого як напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя та здоров’я,  вчинений за попередньою змовою групою осіб та поєднаний з проникненням у житло й кваліфікував його за ч. 3 ст. 187 КК України (розбій з проникненням у житло).

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений  спочатку судового розгляду свою вину в інкримінованому йому правопорушенні не визнавав та заперечував причетність до його вчинення. Однак, після дослідження всіх доказів та вирішення клопотань підтвердив свою причетність до розбійного нападу на сім’ю.

Суд вказав на ряд обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого. Це вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою, а також рецидив злочинів, адже чоловік вже двічі був судимий, у тому числі за крадіжку.

Вирок суду - 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна, крім житла. Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою суд залишив обвинуваченому до набрання вироком чинності. На вирок може бути подана скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду