flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проект ЄС "Право-Justice" запрошує працівників судів стати тренерами

19 квітня 2021, 11:53

Запрошуємо працівників судів стати тренерами з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду

 

Повідомляємо, що в рамках реалізації ініціативи "Модельні суди" експертами Проекту ЄС "Право – Justice" розроблено спеціальний навчальний курс "Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду".

Метою навчального курсу є підготовка тренерів, які в подальшому самостійно зможуть передати набуті спеціальні професійні знання та навички своїм колегам задля поширення кращих європейський практик із забезпечення доступу до правосуддя для вразливих користувачів суду.  

Програма розроблена для суддів, працівників апарату судів, прокурорів, представників Національної поліції України та органів системи безоплатної правової допомоги. Навчальний курс триватиме в період з 29 квітня по 27 травня 2021 року та включає 8 вебінарів у режимі відеоконференції з періодичністю два рази на тиждень. Більше інформації за посиланням: https://cutt.ly/Rc6ERPK.

З 14 квітня 2021 року Проектом ЄС "Право – Justice" оголошено конкурсний прийом заявок для проходження вказаного навчання. Кінцевий термін подання заявок – 23 квітня 2021 року.

Просимо врахувати, що від органів судової влади до участі в навчальному курсі запрошуються:

судді, зацікавлені у впровадженні сервісів для вразливих категорій користувачів суду в Україні та отриманні навичок тренерів для здійснення подальшого наставництва;

керівник/-ця апарату, заступник/-ця керівника апарату суду/особа, що забезпечує підвищення кваліфікації працівників апарату суду.

Для участі у відборі необхідно:

  1. заповнити заявку за посиланням: https://cutt.ly/Sc5I6DB;
  2. підготувати мотиваційний лист та есе на тему "Доступність суду для вразливих груп як частина права на судовий захист". Есе має бути оформлене шрифтом Arial, кегель 12, інтервал 1,5, не перевищувати за обсягом 2000 символів та бути збереженим у форматі PDF;
  3. лист та есе необхідно прикріпити до заявки за вказаним посиланням;
  4. надіслати форму із додатками.

Довідково:

Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. В межах Проекту ЄС "Право-Justice" з 2018 року реалізовується Ініціатива "Модельні суди", що має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах.

У модельних судах експертами проекту опрацьовувались питання, зокрема, щодо особливості поводження із особами, які відносяться до "вразливих" категорій (особи, які причетні до торгівлі людьми, зазнали насильства, діти, інші).

Протягом 2020 року в рамках реалізації Ініціативи "Модельні суди" експертами Проекту ЄС "Право-Justice":

розроблено стандартну операційну процедуру № 3 "Служба підтримки вразливих користувачів судових послуг", що визначає загальні правила, порядок організації та функціонування Служби підтримки вразливих користувачів судових послуг;

в липні-серпні проведено навчальний курс "Підготовка тренерів з організації послуг для вразливих категорій користувачів суду". Навчання пройшли 36 учасників з різних структур (апарат суду, прокуратура, національна поліція, громадський сектор тощо), які отримали сертифікати про здобуття кваліфікації тренера;

у співпраці із Координаційним центром надання правової допомоги розпочато реалізацію проекту "Служба волонтерів у судах" у Лозівському міськрайонному суді Харківської області та Малиновському районному суді м.Одеси. Вказані суди залучають менторів-наставників та будь-яких інших релевантних партнерів, які проводять навчання кандидатів та статус волонтера, а також навчають їх техніці безпеки та деяким аспектам роботи суду;

розроблено концепцію навчального онлайн-курсу "Служба волонтерів у судах";

розроблено інформаційний буклет "Пам'ятка потерпілого у кримінальному провадженні", який окрім базових рекомендацій, містить алгоритм дій у випадку вчинення щодо особи кримінального правопорушення та доступно роз’яснює процедуру отримання статусу потерпілого, куди звертатись за безоплатною правовою допомогою. Проектом ЄС "Право-Justice" виготовлено дві тисячі примірників буклетів та направлено до шести модельних судів для поширення серед відвідувачів суду. Крім того, електронний макет інформаційного буклету поширено серед судів для  розміщення на інформаційних стендах у приміщеннях і веб-сайтах.

14 квітня 2021 року під час конференції на тему "Служба волонтерів як необхідна складова надання сервісів для вразливих груп користувачів суду", яка організована Проектом ЄС "Право – Justice" у рамках реалізації нової фази Ініціативи "Модельні суди", представники Вишгородського районного суду Київської області розповіли присутнім про власний досвід впровадження волонтерського сервісу. Також під час конференції відбулась офіційна церемонія підписання меморандумів про співпрацю у Вінницькому апеляційному суді, Вінницькому міському суді Вінницької області та Хмельницькому міськрайонному суді Хмельницької області, що стало початком впровадження Служби волонтерів у цих судах.