flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Опубліковано проект нового Кримінального кодексу

16 вересня 2020, 14:55

Робоча група з питань розвитку кримінального права Комісії з питань правової реформи, яка створена при Президенту Володимиру Зеленському, опублікувала проект нового Кримінального кодексу. Повідомляє Судово-юридична газета.

Реалізуючи ці завдання та маючи на меті організацію широкого громадського обговорення, насамперед у професійному середовищі за участю провідних фахівців з різних галузей права та міжнародних експертів напрацьованих законодавчих ініціатив з питань реформування кримінального законодавства в Україні, робоча група розробила відповідну Концепцію. Також зазначила причини, що обумовили необхідність реформування кримінального законодавства України та вказала на засади реформування законодавства про відповідальність за правопорушення в публічній сфері.

 

Загалом має бути розроблено чотири Кодекси, а саме:

  • Кодекс України про відповідальність за порушення (з матеріально-правовою і процесуально-правовою частинами);
  • Кодекс України про відповідальність за проступки (матеріально-правовий);
  • Кримінальний кодекс України;
  • Кримінальний процесуальний кодекс України (процесуально-правовий стосовно Кодексу України про відповідальність за проступки та Кримінального кодексу України).

 

Запропонована законодавча модель дозволить перейти до конструкції, основою якої є убезпечення прав людини на захист від свавільного втручання держави при вчиненні публічного правопорушення та активна роль потерпілого. Існує суспільний запит на те, щоб від декларацій про гуманізм вітчизняного законодавства у відповідній сфері та необхідність повсякчасної уваги до прав потерпілого перейти до конкретних заходів. Вважають автори проекту.

З контрольним текстом проекту нового Кримінального кодексу можна ознайомитися тут.

 

Прес-служба Хмельницького міськ-районного суду