flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо надходження та розгляду справ щодо уточнення списку виборців

16 квітня 2019, 15:22

Верховна Рада України постановою від 26 листопада 2018 року № 2631-VIII "Про призначення чергових виборів Президента України" призначила чергові вибори Президента України на неділю, 31 березня 2019 року.

Постановою Центральної виборчої комісії  від 27 грудня 2018 року № 253 оголошено  з 31 грудня 2018 року початок виборчого процесу чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Постановою  Центральної виборчої комісії  від 07 квітня 2019 року № 759 постановлено провести повторне голосування з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, призначивши його  на неділю, 21 квітня 2019 року.

15 квітня 2019 року до Хмельницького міськрайонного суду із позовами щодо уточнення списку виборців звернулись 8 громадян.  Усі позивачі без зареєстрованого місця проживання з тих чи інших причин, які відповідно не включені до  Державного реєстру виборців, однак мають право голосу та  мають бути включені у списки для голосування. По усіх справах позови задоволені та громадяни включені у списки для голосування.

В зв’язку з швидкоплинністю виборчого процесу  повідомляємо, що відповідно до ч. 3 ст. 274 КАС України позовну заяву щодо уточнення списку виборців може бути подано не пізніше як за два дні до дня голосування, а тому такі справи розглядатимуться по суті із винесенням рішення  до 18  квітня  2019 року включно.

Строки подання позовних заяв щодо виборчих спорів є абсолютними і їх не може бути поновлено (ч. 5 ст. 270 КАС України), в тому числі незалежно від того, коли позивач дізнався про прийняття рішення, вчинення дії чи допущення бездіяльності.

Позовні заяви, що надходитимуть з 19 квітня 2019 року на підставі  ч. 5 ст. 270 КАС України  залишатимуться без розгляду.

Отже, як перевірити наявність свого прізвища у Державному реєстрі виборців?

  1. За допомогою он-лайн сервісу «Кабінет виборця».  
  2. Завітати до органу ведення Державного реєстру виборців за місцем своєї реєстрації, а саме до відділу  ведення ДРВ Хмельницької міської ради, що знаходиться за адресою: м. Хмельницький ,  вул. Гагаріна, 3.
  3. Завітати на дільницю та перевірити наявність свого прізвища у списку виборців.

 

 

Статтею 274 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено право кожного, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі, звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб.

Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору.

Позовну заяву може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування. Суд при розгляді даного адміністративного позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця.

Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, - невідкладно.

Рішення суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно.

Щодо роботи суду напередодні, у день та після виборів.

Звертаємо увагу громадян, що найбільш типові  зразки/бланки позовних заяв, а саме ті, які стосуються уточнення анкетних даних, щодо тимчасової зміни виборчої адреси  працівниками суду підготовлені, та для зручності будуть надаватись громадянам для заповнення при їх зверненні. Працівники апарату суду, які будуть чергувати, надаватимуть допомогу громадянам при заповненні бланків.  

Цього тижня, відповідно до наказу голови суду, організовано цілодобове чергування  суддів та працівників апарату суду.  В день виборів чергуватимуть усі судді цивільної палати, оскільки, як показує практика, найбільше звертаються громадяни до суду  саме в день виборів, не перевіривши  наявність свого прізвища у списках виборців завчасно.  Тож ще раз закликаємо зробити це завчасно.

Судом вживається усіх можливих заходів, аби мінімізувати  час очікувань під час  заповнення бланків заяв, розгляду справ, у разі наявності пропозицій щодо покращення нашої роботи просимо їх надсилати на нашу адресу.

 

Прес – секретар                                                                                      Алла Плінська