flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запобіжні заходи підозрюваним поліцейським, підозрюваним у незаконному виготовленні алкоголю, підозрюваним у грабежі - такими були робочі вихідні слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду

26 лютого 2019, 14:56

Поки усі відпочивали на вихідні, займались особистими справами, слідчому судді Хмельницького міськрайонного суду – Сарбею О.Ф.  разом із секретарем та помічником було не до відпочинку, адже за два дні на розгляд надійшло 19 різноманітних подань та клопотань, зокрема – 7 клопотань про призначення експертизи, строк розгляду яких невеликий, зокрема щодо визначення причин смерті  особи. Ще 5 клопотань стосувались обрання запобіжних заходів, решта ж щодо дозволу на проведення інших слідчих дій.

Так, 23 лютого  2019 року  слідчим суддею  було обрано запобіжні заходи двом особам, які підозрюються у вчиненні злочинів передбачених ч.2 ст. 185 (крадіжка), ч. 2 ст.187 КК України (розбій).

Чоловік і жінка підозрюються в тому, що  діючи за попередньою змовою та перебуваючи в приміщенні ветеринарної аптеки в м. Хмельницькому  прийняли спільне рішення  про вчинення крадіжки. Тож поки чоловік відволікав продавця під приводом купівлі товару в іншому кінці залу, жінка викрала мобільний телефон продавчині, чим завдала останній матеріальної шкоди.

В подальшому, чоловік та жінка не зупинились, та в одному із торгових  центрів міста в магазині цифрової техніки  скориставшись тією ж схемою - поки один відволікає, інший викрадає, знову ж таки викрали мобільний телефон, яким розпорядились на власний розсуд.

На слідуючий день  чоловік та жінка пішли ще далі, та в одному із магазинів міста, де торгують спиртним,  діючи за попередньою змовою, жінка несподівано для потерпілої продавця підійшла до неї із пустою пляшкою  з-під горілки та нанесла не менше двох ударів по голові, внаслідок чого потерпіла отримала тілесні ушкодження. Чоловік, користуючись ситуацією, викрав з прилавку продавця кошти в сумі 1000 грн.

Санкція ст. 187 ч. 2 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до десяти років, тобто даний злочин є тяжким.

Тож  суд,  як чоловіку так і жінці обрав  найсуворіший із запобіжних заходів – тримання під вартою строком на 2 місяці.

В цей же день слідчий суддя обрав ще один запобіжний захід чоловіку, що підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.28 ч.1 ст.204, ч.2 ст.28 ч.2 ст.204, ч.2 ст.28 ч.3 ст.204 (незаконне виготовлення та збут підакцизних товарів)  КК України, а  саме в тому,  що він діючи за попередньою змовою із ще трьома спільниками починаючи з березня 2018 року по лютий 2019 року у невстановленому слідством місці, час, спосіб, у невстановлених осіб та у невстановленій кількості здійснювали незаконне придбання підакцизних товарів необхідних для незаконного виготовлення алкогольних напоїв, а саме спирту етилового без відповідних первинних документів щодо його походження та якості (накладних, сертифікатів відповідності, якісних посвідчень, тощо), які транспортували різними транспортними засобами до заздалегідь підшуканого складського приміщення, до якого вже було  завезено обладнання для  незаконного виробництва алкогольних напоїв, зокрема: різного виду та об’єму ємностями, вагою, спиртометром, лійками, шлангами.

Підозрюваний, разом зі своїми спільниками  здобули технологію незаконного виготовлення алкогольних напоїв під виглядом горілки та коньяку (рецептуру) та здійснювали  виготовлення  алкогольних напоїв, які потім  реалізовували на території продуктового ринку в м. Хмельницькому.  Кожен із учасників відповідав за свою ділянку,  хтось за виробництво, хтось за отримання замовлень на збут. Незаконно виготовлені алкогольні напої  з березня 2018 року  по лютий 2019 року систематично реалізовувались на території міста Хмельницький.

 

Санкція ч.3 ст.204 КК України передбачає позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років, тобто даний злочин є тяжким.

Суд, з урахуванням особи підозрюваного, обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, який полягає в забороні цілодобово залишати місце свого проживання без дозволу слідчого, прокурора або суду.

Крім того, покладені наступні обов’язки:

цілодобово не залишати місце свого постійного проживання без дозволу слідчого, прокурора та суду;

- повідомляти слідчого, прокурора, чи суд про зміну свого місця проживання,

- прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, суду;

- утримуватися від спілкування з іншими учасниками кримінального провадження,;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну (в разі їх наявності).

Також 23 лютого 2019 року слідчим суддею обрано запобіжний захід  чоловіку, що працює поліцейським одного з відділень поліції  ГУНП в Чернівецькій області, та підозрюється у вчиненні злочину передбаченого ч.3 ст.368 КК України (одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Так, службовець підозрюється в тому, що  будучи працівником правоохоронного органу, зобов’язаним неухильно дотримуватись положень Конституції України, Законів України та інших нормативно – правових актів, що регламентують діяльність Національної поліції, діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлено вчинив ряд протиправних дій, спрямованих на одержання неправомірної вигоди та особистого збагачення, а саме діючи за попередньою змовою із колегою  отримали неправомірну вигоду в сумі 200 дол. США.

Службовці несли  службу на трасі сполученням «Чернівці- Сучава», зупинивши транспортний засіб висунули водію  вимогу про необхідність надання їм грошових коштів у сумі 300 (триста) доларів США за вирішення «питання» щодо невжиття ними необхідних заходів і відповідного реагування на виявлений факт з приводу можливого підроблення свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, не вилучення вказаного автомобіля та не притягнення  до відповідальності за скоєння таких правопорушень. При цьому співробітники поліції наголосили, що в іншому випадку, у зв’язку із цим фактом на місце пригоди викликатиметься слідчо-оперативна група відділення поліції, учасники якої вилучать транспортний засіб та надалі притягнуть  власника  до відповідальності.

Службовці, отримавши частину суми неправомірної вигоди в розмірі 200 дол. США  були затримані  працівниками правоохоронних органів.

Санкція ч. 3 ст. 368 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна, тобто даний злочини є тяжким.

Суд обрав  підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, одночасно визначивши суму застави в розмірі понад  95 000 грн.

 Колезі-поліцейському слідчий суддя обирав запобіжний захід 24 лютого 2019 року та також обрав запобіжний у вигляді тримання під  вартою із можливістю внесення суми застави в розмірі понад 95 000 грн.

 

Прес – секретар                                                                                      Алла Плінська