flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Двоє військових просять встановити факт перебування у полоні незаконних збройних формувань в період виконання обов’язків військової служби на окупованих територіях Донецької та Луганської областей

12 жовтня 2018, 13:37

Двоє військовослужбовців   військової служби правопорядку  Збройних сил України звернулись  до  Хмельницького  міськрайонного суду з заявами про встановлення факту перебування у полоні незаконних збройних формувань в період виконання обов’язків військової служби на окупованих територіях Донецької та Луганської областей  в червні 2014 року.

На обгрунтування вимог військові зазначили, що перебуваючи на службі  Збройних сил України в червні 2014 року для виконання бойових завдань були направлені в район проведення АТО до м. Артемівськ Донецької області.

Під час слідування до пункту призначення у складі групи військовослужбовців з 5 осіб на залізничній станції міста Дебальцево  Донецької області були захоплені в полон   незаконним збройним  формуванням, а саме  бандою козаків «Війська Донського  отамана Козиціна». Військових перевезли до м. Перевальськ Луганської області де утримували  на протязі 18 днів. За сприяння  спілки воїнів –афганців Луганської  області заявник був звільнений.

З метою отримання  підтвердження  перебування в полоні військові звернулись до  Об’єднаного центру  з координації  пошуку, звільнення незаконно  позбавлених волі осіб, заручників при СБУ, однак отримали відповідь, що  у списках осіб, які  були захоплені в полон та перебували у заручниках  у районі проведення  антитерористичної  операції їх прізвища не значиться, інформація  щодо перебування у полоні відсутня   та  потребує уточнення. Заявники звертають увагу на той факт, що в полоні перебували  в п’ятьох, щодо двох з них наявна інформація у списках про перебування в полоні, троє ж решта свої прізвища не знаходять в переліку.

Зважаючи на викладене, чоловіки просять в судовому порядку встановити  факт їх перебування у полоні, так як двоє їх колег, що разом перебували у полоні, отримали підтвердження Об’єднаного центру  з координації  пошуку, звільнення незаконно  позбавлених волі осіб, заручників при СБУ  перебування у  полоні.

Наразі вирішується питання щодо відкриття провадження по обох справах  та можливості призначення справи до судового розгляду.

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті за посиланням: http://kmm.km.court.gov.ua/sud2218/  або ж у мережі Facebook за посиланням: https://www.facebook.com/kmm.km.court.gov.ua/ Telegram.

 

Прес – секретар                                                                                      Алла Плінська