flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хмельничанин, звинувачений у шахрайстві, отримав покарання

28 грудня 2023, 11:40

Хмельницький міськрайонний суд розглянув у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження за обвинуваченням хмельничанина в шахрайстві.

У липні 2020 року 57-літній хмельничанин, що має інвалідність III групи, під час зустрічі зі своєю знайомою на території Хмельницької обласної лікарні запропонував  посприяти в призначенні інвалідності її сину, який на той час важко хворів. Пізніше зателефонував та повідомив, що вона має йому надати 20000 гривень за виготовлення усієї необхідної документації, що послугує підставою для встановлення її сину третьої групи інвалідності. Коли ж чоловік отримав ці гроші, то повідомив, що документи виготовлятимуть 10 діб. По закінченню цього терміну, зателефонував довірливій жінці знову і повідомив, що для вирішення питання йому потрібно ще 20000 гривень. Таким чином, діючи умисно, шляхом обману заволодів  40000 гривень.

У лютому 2021 року іншому своєму знайомому чоловік пообіцяв «посприяти» виділенню з державної власності земельної ділянки сільськогосподарського призначення орієнтовною площею 2 га. Для цього запросив у нього, нібито на виготовлення необхідної документації, 100 доларів та 2350 гривень. Дізнавшись про ціну, замовник побажав отримати вісім таких ділянок та передав йому 800 доларів та 18800 гривень. У травні для вирішення формальностей чоловік  виманив у потерпілого ще 1500 гривень,  а в серпні - 7400 гривень, які нібито необхідні для сплати податку на землю та послуги нотаріуса. Надалі, у вересні цього ж року отримав від нього ще 100 доларів та 2500 гривень, які нібито необхідно заплатити за підведення комунікацій до земельних ділянок під будівництво. Крім цього, у листопаді 2021 року потерпілий передав шахраю ще 2000 доларів для отримання земельної ділянки в мікрорайоні «Лезневе» міста Хмельницького. Тож у цілому зловмисник заволодів грошовими коштами на суму більше 118 тисяч  гривень. 

Окрім того, в січні 2022 року ділок виманив ще в одного свого знайомого 1500 доларів за нібито вирішення  питання про отримання у власність земельної ділянки площею два гектари. 

Дії обвинуваченого кваліфіковані як заволодіння чужим майном шляхом обману, або шахрайство.  

Хмельницький міськрайонний суд призначив хмельничанину покарання: за ч.1 ст. 190 КК України у виді обмеження волі на строк один рік; за ч. 2 ст. 190 КК України у виді обмеження волі на строк три роки. Шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, визначено покарання у виді обмеження волі на строк три роки. Також він має сплатити на користь держави 3020 гривень процесуальних витрат.

На вирок може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення.  

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду