flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комірник одного з підприємств Хмельницького сяде до в’язниці за державну зраду. Деталі резонансної справи.

27 червня 2023, 12:04

22 червня Хмельницький міськрайонний суд виніс свій остаточний вердикт у справі про державну зраду згідно з ч. 1 ст. 111 КК України за звинуваченням  51 річного жителя Хмельницького.  Чоловік народився на росії, має вищу освіту та працював комірником на одному з промислових підприємств міста.  А ще є палким прихильником проросійських поглядів.

Хмельничанин із власної ініціативи вступив у злочинну змову з працівниками інтернет-ресурсу «News-front», які є представниками російської федерації мобільному додатку «Telegram», та надавав їм допомогу у проведенні підривної діяльності проти України в інформаційній сфері.

Незаконні дії, спрямовані проти інформаційної безпеки України, чоловік здійснював  починаючи  з березня 2020 року і  до початку війни, аж поки його діяльністю не зайнялися спеціальні служби.

У своїх публікаціях на «Телеграмі» псевдожурналіст розповсюджував для цільових аудиторій як України, так і росії недостовірну та необ’єктивну інформацію, спрямовану, як йдеться у матеріалах справи, «на підрив національної безпеки України, її національних інтересів, ліквідацію української державності та знищення української ідентичності, провокування проявів екстремізму, панічних настроїв у суспільстві, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації в Україні в інтересах рф».  Горе-дописувач знецінював національних героїв та історичні постаті України, перетворюючи їх на злочинців, не визнавав демократичні процеси в Україні, твердив про відсутність права на самостійне ухвалення рішень та підконтрольність української влади іноземним державам, порівнював громадян України з фашистами, знецінював потенціал ЗСУ.

Повно, всебічно та неупереджено дослідивши всі обставини кримінального провадження, суд прийшов до висновку, що всі надані сторонами докази вказують на винуватість хмельничанина поза розумним сумнівом. Обставиною, що пом’якшує покарання обвинуваченому, є його визнання вини, щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, та те, що він має на утриманні непрацездатну матір. Обставин, що обтяжують покарання не встановлено.

Відповідно до статті статті 111 Кримінального кодексу України державна зрада карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої. А в умовах воєнного стану -  позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі  з конфіскацію майна.

Суд призначив обвинуваченому покарання із застосуванням ст. 69 КК України (Призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом) у виді п’яти років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна, крім житла. До набрання вироком законної сили запобіжний захід залишатиметься попередній - тримання під вартою.

Окрім того, з обвинуваченого на користь державного бюджету стягнуто документально підтверджені витрати на залучення експертів у розмірі майже 49, 5 тисяч гривень.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду