flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд покарав чоловіка, який отримував соцвиплати по догляду за матір’ю, що померла

08 червня 2023, 11:47

Житель одного із сіл Хмельницького району, який щомісяця отримував від держави соціальну допомогу для догляду за своєю матір’ю, інвалідом II групи внаслідок психічного розладу, вирішив користуватися виплатами і після її смерті.

У лютому 2021 року молодик, маючи на руках висновок лікарської комісії про те, що його матір, інвалід II групи потребує постійного стороннього догляду, звернувся до Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради для отримання щомісячної соціальної допомоги. Згідно із законодавством таку допомогу неодноразово продовжували без повторного подання підтверджуючих документів.

Однак у листопаді цього ж року, коли матір померла, чоловік не повідомив про це працівників Управління. Тож виплати з бюджету продовжували йому незаконно надходити на картковий рахунок ще тринадцять місяців, аж до кінця 2022 року. Таким чином, зловживаючи довірою службових осіб, обвинувачений привласнив собі майже тридцять тисяч гривень.  

Такі дії суд розцінив як умисне заволодіння чужим майном шляхом через зловживання довірою, тобто шахрайство, відповідно до ч.1 ст.190 КК України.

29 травня 2023 року представник потерпілого Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради та  обвинувачений  уклали угоду про примирення, згідно з якою чоловік визнав свою винуватість та зобов’язався відшкодувати спричинену ним шкоду в повному обсязі до кінця поточного року.

На своєму засіданні 6 червня цю угоду Хмельницький міськрайонний суд затвердив і встановив обвинуваченому покарання один рік обмеження волі з іспитовим строком такої ж тривалості.   

Вирок можна оскаржити в Хмельницькому апеляційному суді протягом 30 днів із дня його проголошення.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду