flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд призначив 13 мільйонів гривень штрафу підприємцю з Хмельницького району

06 червня 2023, 11:02

Хмельницький міськрайонний суд виніс вирок 67-річному підприємцю, обвинуваченому в ухиленні від сплати податків та зборів у сумі понад 13 мільйонів 21 тисячу гривень.

Мешканець Хмельницького району постав перед судом через  ухилення від обов’язкових платежів у особливо великих розмірах, згідно з ч. 3 ст. 212 КК України. Будучи керівником одного із місцевих ТОВ та водночас заступником директора СФГ, бізнесмен застосував незаконну схему заниження сум податків, згідно якої із січня до вересня 2015 року внаслідок «партнерської» діяльності обох підприємств у бюджет не надходила значна сума коштів.

Потрібне для здійснення незаконної оборудки сільськогосподарське фермерське господарство обвинувачений підшукав ще у 2014 році та домовився із його головою про те, що сам керуватиме фінансово-господарською діяльністю. Тож отримав електронні ключі доступу до системи «КЛІЄНТ-БАНК» та право підпису фінансових документів. Схема привласнення коштів полягала в тому, що в бухгалтерський облік СФГ вносилися неправдиві данні про продаж ТОВ нібито власно вирощеної сої, що підпадало під особливий, пільговий режим оподаткування.

Окрім того, як доводить слідство, обвинувачений упродовж вказаного періоду знімав кошти з банківських рахунків СФГ нібито на закупівлю сільськогосподарської  техніки, насправді ж ділив їх між собою та головою фермерського господарства.   

Хмельницький міськрайонний суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 212 КК України та призначив йому покарання із застосуванням ч. 2 ст. 53 КК України у виді штрафу в розмірі 765 948 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить більше 13 мільйонів  21 тисячі гривень. А також позбавив права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно - господарських функцій, строком на 3 роки з конфіскацією майна.

Окрім того з обвинуваченого буде стягнуто на користь держави більше 96 тисяч гривень судових витрат за проведення експертиз.

Міру запобіжного заходу до вступу вироку в законну силу суд залишив попередню, внесення застави із покладенням ряду обов’язків. Після набрання вироком суду законної сили, при умові належного виконання засудженим покладених судом обов’язків, заставу в розмірі 103 500 гривень повернуть заставодавцю.  

На вирок може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з дня його проголошення.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду.