flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хмельницький міськрайонний суд підсумував свою роботу за рік війни

30 березня 2023, 13:52

У Хмельницькому міськрайонному суді відбулися підсумкові збори суддів за результатами  роботи колективу в найскладніший для країни 2022 рік, рік війни.

Із аналітичними висновками за всіма напрямками діяльності виступила голова суду Тетяна Бацуца. Серед факторів, які найбільше впливають на стан здійснення правосуддя, очільниця суду вказала військову агресію РФ проти України: «Я вважаю, що така складна ситуація повинна ще більше згуртувати наш суддівський корпус. Кожний суддя повинен усвідомлювати, що сьогодні всі судді працюють в умовах небезпеки для життя і здоров’я, з надмірним перенавантаженням, в умовах стресу, розглядають велику кількість складних резонансних справ і не треба шукати можливостей бепідставно уникати їх розгляду. Ми є одна суддівська команда, яка повинна бути сумлінна, згуртована і злагоджена. Результати роботи за минулий, звітний рік свідчать про те, що всі судді усвідомили складність ситуації в країні і працювали з повною віддачею, щоб забезпечити належний доступ громадян до правосуддя і поновити порушення їх Конституційних прав». Голову суду доповнила в своєму звіті й керівниця апарату суду Світлана Димчук.

Тож окреслимо головні висновки та виклики, які стоять перед міськрайонним судом сьогодні.

Відповідаючи на серйозні виклики війни в країні, Хмельницький міськрайонний суд своєчасно прийшов на допомогу українським захисникам, доклав максимум зусиль, аби відчутно підтримати Збройні Сили України та відрахував їм із заробітної плати суддів фінансову допомогу на загальну суму 4 мільйони 980 тисяч гривень, та більше 480 тисяч гривень добровільно відрахованих коштів. Всього ця сума склала майже 5,5 мільйона гривень.  

У 2022 році суд працював у неповному складі, що в умовах війни створювало додаткове навантаження з розгляду суддями всіх категорій справ. Так,  із 36 суддів за штатом, повноваження мають тільки 30, п’ятеро з них – це слідчі судді.

В минулому році на розгляді перебувало 32 067 справ всіх видів судочинства. Із них надійшло – 28 289 справ, залишок на початок звітного періоду склав – 3 778 справ, залишок на кінець звітного періоду склав – 3 448 справ. По області надійшло 70824 справи всіх видів судочинства. 40% цих справ припало на Хмельницький міськрайонний суд.

Середньомісячне навантаження на суддю Хмельницького міськрайонного суду це  86 матеріалів.

Якщо порівняти статистику надходжень справ звітного періоду в усіх судах загальної юрисдикції України, то за навантаженням Хмельницький міськрайонний суд знаходився на 6-му місті. Попереду тільки Печерський і Шевченківський райсуди міста Києва, Вінницький міський, Київський районний міста Одеси та Октябрьський районний Полтавської області.

На жаль, на належну роботу суду впливає вкрай незадовільне фінансування.   Рівень зарплати працівників суду дуже низький, що стало причиною звільнення за минулий рік 15 досвідчених працівників апарату. Керівниця апарату суду Світлана Димчук  висловила занепокоєння тим, що штат установи й досі належно не укомплектований. Не вистачає спеціаліста з інформаційних технологій, трьох спеціалістів суду та шістьох секретарів судових засідань.

Велику стурбованість викликає і недостатнє матеріально-технічне забезпечення суду. Відсутні кошти для закупівлі комп’ютерної техніки, паперу, відправлення кореспонденції та для інших засобів, необхідних для нормальної життєдіяльності суду.  

До цієї ситуації в умовах війни судді і працівники суду ставляться з розумінням і забезпечують належну роботу суду. Про це свідчить велика кількість розглянутих справ і малий відсоток скасованих судових рішень.

Підсумовуючи результати складного, з огляду на війну в країні, 2022 року, Тетяна Бацуца насамкінець відзначила, -  суд зміг достойно пройти цей тривожний період тільки тому, що всі судді і працівники апарату добросовісно та належно поставилися до виконання своїх посадових обов’язків. Голова суду закликала колектив суддів до ще більшої єдності і витривалості й у поточному, не менш складному році, та висловила побажання прийняти всі міри для подальшого покращення якості розгляду справ та їх розгляду у розумні строки.  

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду