flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кривава драма. Суд виніс вирок хмельничанину, що убив дружину з ревнощів

26 січня 2023, 12:59

47-річний Хмельничанин, що працював  водієм в Intertransportі Сentre-Polska (Республіка Польща) постав перед Хмельницьким міськрайонним судом за звинуваченням в незакінченому замаху на умисне вбивство двох осіб та умисному вбивстві власної дружини. Висунуте прокуратурою обвинувачення , передбачене ч.3 ст.15(замах на кримінальне правопорушення), п.1 ч.2 ст. 115, ч.1 ст.115 КК України(умисне вбивство) .

Важка драма сталася ще 7 березня  2020 року. Після нічної сварки із чоловіком, жінка вирішила вдома не ночувати. А вже по обіді  цього ж дня жінка повернулася додому зі своїм товаришем, колегою по роботі, аби забрати дітей та повідомити чоловіка про їхнє бажання жити разом та її намір розлучитися. Ця розмова розлютила чоловіка та переросла в гострий конфлікт. Через ревнощі чоловік вихопив зі столу кухонний ніж та наніс ним удари по грудній клітці, животі та лівій руці дружини. Численні тяжкі тілесні ушкодження, як встановив суд, призвели до гострої крововтрати та були в той момент небезпечні для життя. Тим самим ножем ревнивець двічі вдарив і непроханого гостя.

Намагаючись вибігти з кухні до коридору, скривавлені жертви впали під час боротьби на підлогу. У цей час розлютований чоловік завдав супернику іще шість ударів ножем. Один із цих ударів пройшов через легені наскрізь. Важко поранений чоловік все ж зміг вибратися із квартири та не втримав рівноваги та впав на сходинковому майданчику між поверхами. 

Тим часом убивця знову переключився на дружину, повалив її на сходинки та завдав чотири важких удари ножем, пробивши  серце, легеню та селезінку. Від жахливих ран та гострої крововтрати жінка померла.

Після скоєного зловмисник зумів утекти із будинку.

Встановлені Хмельницьким міськрайонним судом обставини підтверджуються рядом досліджених у суді доказів. Зокрема, вказані обставини драми підтвердив сам обвинувачений. При цьому він пояснив,  що понад 10 років перебував із дружиною у шлюбі, у якому народилось двоє дітей, при цьому між ними були нормальні відносини. За його словами, останні декілька років він працював за кордоном та періодично приїздив додому. З дружиною мав довірливі відносини, тож навіть і після сварок через її зраду подружжя вирішило все ж зберегти сім’ю. Тож подальші обставини викликали в пригніченого чоловіка, як розповів він сам, сильний стрес та негативні емоції.

Про те, як наносив удари ножем чоловік пам’ятає сумбурно. Після таких жахливих подій він намагався покінчити життя самогубством, різав вени на руках та хотів вистрибнути з вікна дев’ятого поверху, проте, після тривалих розмов, йому завадили це зробити працівники поліції. Найжахливіше те, що під час кривавої драми вдома залишалися двоє дітей…

Суд допитав також ряд свідків, та врахував показання численних експертиз. Зокрема, проведена під час досудового розслідування комісійна стаціонарна психолого-психіатрична експертиза показала, що в період вчинення злочину обвинувачений в стані фізіологічного афекту, фрустрації, психічного стресу, як і в стані паталогічного сп’яніння не знаходився. Як доводять експерти,  на час вчинення інкримінованого йому злочину будь-якою душевною хворобою, психічним розладом він теж не страждав.

Суд врахував також те, що обвинувачений щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення, вчинив злочин внаслідок збігу тяжких сімейних обставин, при цьому добровільно відшкодував заподіяну потерпілому   майнову шкоду пов’язану з лікуванням, що пом'якшує йому покарання. Обставиною, яка обтяжує покарання, є вчинення злочину щодо особи, з якою винний перебував у сімейних відносинах.

За сукупністю кримінальних правопорушень, суд призначив убивці остаточне покарання у виді 14 років позбавлення волі. До набрання вироком законної сили запобіжний захід йому  залишили попередній – тримання під вартою.

Окрім того суд задовольнив Цивільний позов сестри убитої жінки, яку визнав потерпілою та стягнув із обвинуваченого на її користь 500 000 тисяч гривень моральної школи. Цивільний позов іншого потерпілого, коханця убитої, задоволено частково. На його користь з обвинуваченого стягнули 100 тисяч гривень у рахунок відшкодування завданої моральної шкоди.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду