flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс вердикт колаборантці

21 жовтня 2022, 14:58

Хмельницький міськрайонний суд у відкритому судовому  засіданні  розглянув кримінальне провадження щодо літньої жительки Хмельницького, Заслуженої артистки України, лауреатки міської премії ім. Б. Хмельницького за обвинуваченням у колабораціоністській діяльності відповідно до ч. 1 ст. 111-1 КК України.

У ході досудового слідства з’ясувалося, що жінка, використовуючи власну сторінку в соціальній мережі «Однокласники», неодноразово розповсюджувала інформацію щодо підтримки керівництва країни-агресора та публічно заперечувала здійснення збройної агресії проти України. Зокрема, вона ставила вподобайки та умисно поширювала допис із проросійським пропагандистським змістом, якi звинувачували українську армію у начебто вбивствах мирного населення, прославляли прихильників Л/ДНР та ЗС РФ.

 В судовому засіданні хмельничанка свою вину у пред’явленому обвинуваченні визнала повністю, щиро розкаялась та підтвердила, що, дійсно, в березні та квітні 2022 року під власним ніком в «Однокласниках» неодноразово розповсюджувала в публічній площині неправдиву та деструктивну інформацію, спрямовану проти України. Окрім того обвинувачена  активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення, що разом із позитивною характеристикою та відсутністю обтяжуючих обставин пом'якшили їй покарання.  Разом із тим суд врахував і позицію прокурора, який просив призначити обвинуваченій покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади строком на 10 років.

Суд визнав  жінку винуватою у пред’явленому обвинуваченні  та призначив їй покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій в органах державної влади та місцевого самоврядування строком на 10 років.

Із обвинуваченої стягнули на користь держави 1500 гривень процесуальних витрат. Їй повернули попередньо вилучений комп’ютер, а знайдені  у неї в ході слідства флаг Росії, чорно-помаранчеву стрічку та шеврон знищили.

На вирок може бути подана скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду