flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс вирок продавцю повітря

22 листопада 2021, 12:20

Житель Хмельницького протягом 2020 року продавав у мережі Інтернет неіснуючі товари і послуги. Шахрай розміщував на веб-ресурсі «OLX.UA» фіктивні оголошення про продаж товарів, зокрема тканин і постільної білизни, а на сайті «DOM.RIA» оголошення про начебто здачу в оренду житла. Гроші від покупців чоловік отримував на власні банківські рахунки, відкриті у ПАТ АБ «Південний» та в АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК. Слідство відкрило принаймні вісім епізодів шахрайської схеми. У кожному з них суми фігурували незначні, разом виручка склала близько 7500 тисяч гривень.

 Із покупцями «продавець» зв’язувався по телефону, через телефон передавав їм і реквізити банківських рахунків, на які й отримував кошти. Цікаво, що люди досить легко йшли на контакт й не піддавали сумніву реальність продажу.

Обвинувачений розкаявся у вчиненому та активно сприяв розкриттю злочину, частково добровільно відшкодував потерпілим заподіяну шкоду. Окрім того чоловік має на утриманні трьох неповнолітніх дітей, а свій вчинок мотивував скрутою. Це пом’якшило йому покарання. Обставин, які обтяжують покарання, суд не встановив.

Хмельницький міськрайонний суд визнав винним хмельничанина у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України(Шахрайство), та ч. 2 ст. 190 КК України(Шахрайство вчинене повторно) й відповідно призначив йому покарання у виді обмеження волі строком на один та на три роки.    

 За сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим суд позбавив обвинуваченого волі строком на 3 роки.

Водночас засудженого від відбування покарання звільнили з випробуванням, встановивши іспитовий строк 2 роки.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду