flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Студенти-волонтери розпочали свою роботу в суді

30 вересня 2021, 13:48

Cтуденти Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова розпочали чергування у Хмельницькому міськрайонному суді в рамках  проєкту «Служба волонтерів у судах» за підтримки проекту ЄС "Право-Justice".

Перші волонтери заступили на зміну вчора, 29 вересня, їх по черзі щодня змінюватимуть інші охочі.

Для студенток юридичного факультету третьокурсниці Насті Петришин та другокурсниці  Яни Ризун сьогоднішня зміна, із 9-тої до 12-тої години, пройшла досить спокійно.  Дівчата передусім відзначили цілеспрямованість і рішучість  з якою люди, як правило, заходять до суду. За їхніми спостереженнями серед відвідувачів чимало молодих жінок, яких турбують питання розірвання шлюбу чи стягнення аліментів. Раді, що допомогли окремим з них скористатися зразками позову.

«Загалом же день на день не сходить, нашим попередникам, які чергували вчора, трохи таки дісталося на горіхи, адже потік відвідувачів був значно більшим, а контингент складнішим», – розповіла Настя Петришин.

 Також волонтерки відмітили й справну роботу служби судової охорони і те, що за  короткий час її функціонування в суді, відвідувачі, з одного боку, призвичаїлися до її вимог, з іншого, оцінили всебічну допомогу.

«Чергувати у суді ніхто нікого в університеті не змушував. Записувалися добровольці і таких було багато. Навіть попри те, що зараз триває дистанційне навчання і щось потрібно буде потім перездавати, – каже Яна Ризун. – Маємо навіть предмет «Організація судових і правоохоронних органів».  Але одне діло теорія, а зовсім інше – побачити як живе суд із середини, очима не відвідувачів, а працівників. А це цікаво.»  

На жаль, приходять до суду часто люди старенькі, немічні, або ж на милицях, як сьогодні один із учасників ДТП, –  констатують дівчата, – а от ліфта у приміщенні, що має зависокі східці і так аж до п’ятого поверху, немає...

Допомагати відвідувачам суду студенти-волонтери будуть щодня  аж до кінця жовтня.  

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду