flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс вирок поштарці, що привласнила пенсії та субсидії

06 квітня 2021, 12:25

Листоноша Хмельницької дирекції ПАТ «Укрпошта»,  яка  доставляла адресатам пенсії, грошову допомогу, субсидії та перекази, не втрималася від спокуси та, знехтувавши матеріальною відповідальністю,  «нагріла» людей і підприємство більш, ніж на 62 тисячі гривень.

Суду стало відомо про декілька фрагментів кримінального злочину. Так на початку 2020 року жінка привласнила і використала на власні потреби майже 41 тисячу гривень, сплачені населенням як комунальні послуги. Цю суму вона не внесла до Зведеного реєстру прийнятих платежів.

У той же період листоноша  не видала частину ввірених їй грошових коштів,  майже 21 тисячу гривень одержувачам субсидії .

Аби надати своїм діям видимості законності та уникнути кримінальної відповідальності працівниця підробила офіційний документ та внесла у відомості завідомо недостовірні дані.

Дії листоноші суд кваліфікував: за ч. 1 ст. 191 КК України, як привласнення чужого майна, яке було ввірено особі;  ч. 1 ст. 358 КК України, як підробка офіційного документа; ч. 4 ст. 358 КК України, як використання завідомо підробленого документа.

Допитана в судовому засіданні обвинувачена повністю визнала свою вину. Жінка, що є до того ж матір’ю трьох неповнолітніх дітей, щиро розкаялася та активно сприяла розкриттю кримінальних правопорушень, добровільно частково відшкодувала заподіяну шкоду. Ці обставини суд врахував як пом’якшуючі.

Хмельницький міськрайонний суд призначив листоноші покарання у виді позбавлення волі строком на 1 (один) рік 6 (шість) місяців умовно, з позбавленням права займатись діяльністю, пов’язаною з розпорядженням товарно-матеріальними цінностями на такий самий строк.

Також жінка мусить сплатити два штрафи, 680 і 510 гривень, та понад 20 000 гривень процесуальних витрат на користь державного бюджету за проведення експертизи.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду