flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддям додалося справ за порушення громадянами правил карантину

06 жовтня 2020, 16:36

За час дії карантину, пов’язаного з розповсюдженням коронавірусної хвороби в Україні,  з 11березня  включно до 31 вересня поточного року, в провадженні у суддів  Хмельницького міськрайонного суду перебувала 241 справа про притягнення осіб до адміністративної відповідальності згідно   протоколів, які склала поліція за статтею КУпаП 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей». Причому  майже половина із них надійшли саме у вересні, тож  цього місяця судді розглядали аж 105 таких справ. 

Якщо в перші місяці карантинних обмежень фігурантами протоколів поліції, а відтак судових справ, ставали, як правило, приватні підприємці, що займаються діяльністю у сфері торгівлі та працівники закладів торгівлі, то надалі - настоятелі міських церков та храмів і, в окремих випадках, - громадяни, що порушили правила самоізоляції. У серпні-вересні переважна більшість проколів стосувалися водіїв міського громадського транспорту, які здійснювали перевезення пасажирів без засобів індивідуального захисту й у більшій кількості, аніж передбачено місць для сидіння, а також самих їхніх пасажирів, які, зокрема, знехтували захисними масками.

На сьогоднішній день повністю Хмельницький міськрайонний суд розглянув і виніс постанови майже з половини справ даної категорії. В десяти випадках на громадян накладено адміністративні стягнення.

 

2 жовтня 2020 року суд вперше виніс постанову, згідно якої наклав на водія маршрутного таксі адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподаткованих мінімумів громадян, що складає 17 000 тисяч гривень, за повторне вчинення правопорушення, перевезення пасажирів у більшій кількості, аніж було передбачено місць.

 

Значну кількість протоколів судді повернули поліції на доопрацювання та належне оформлення. Ряд адміністративних проваджень закрили за відсутністю в діях осіб складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП. У ряді випадків громадян звільнили від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням.

 

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду