flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Хмельницькому міськрайонному суді Хмельницької області фінансовий колапс

24 березня 2021, 12:21

Близько 231 тисячі громадян можуть залишитися без доступу до правосуддя через недофінансування Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області. Про це вчора написала на своєму сайті Судово-юридична газета, опираючись на  повідомлення прес-служби Вищої ради правосуддя.

У Хмельницькому міськрайонному суді Хмельницької області фінансовий колапс – голова суду повідомила про дефіцит коштів для виплати заробітної плати працівникам апарату суду, - зокрема інформують у ВРП.  

Окрім того, прес-служба ради звертає увагу  на незаповненість суду судівськими кадрами  та  надмірне навантаження на колектив.

Станом на 9 березня 2021 року фактична кількість суддів становить 32 особи, штатним розписом передбачено 36 посад суддів. Повноваження здійснювати правосуддя мають 29 суддів.

Згідно з даними Державної судової адміністрації України, за 2020 рік у провадженні Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області перебувало 37304 справи і матеріали, з яких 33340 надійшли у звітному періоді. Навантаження одного судді в середньому – 1333 справи на рік. При цьому в Хмельницькій міській територіальній громаді проживає 230630 осіб, які є потенційними користувачами судових послуг.

Вища рада правосуддя вкотре наголошує, що недофінансування судової влади є прямим втручанням у її незалежність і, як наслідок, позбавляє громадян доступу до правосуддя.

Раніше у Вищій раді правосуддя назвали кількість розглянутих дисциплінарних скарг з початку року.

У 2020 році до Вищої ради правосуддя звернулись 104 суди, з яких 3 – апеляційні, 92 – місцеві загальні, 6 – господарські, 3 – окружні адміністративні. А від початку поточного року таких звернень вже близько півсотні.

Зокрема, суди скаржаться на відсутність коштів для матеріально-технічного забезпечення здійснення правосуддя - надсилання поштової кореспонденції, оплати інтернет-зв’язку, закупівлі паперу та картриджів тощо, а також на катастрофічно низький рівень оплати праці працівників апаратів місцевих та апеляційних судів.

Сьогодні ж прес-служба ВРП повідомила про те, що близько 3,13 млн громадян можуть залишитися без доступу до правосуддя через недофінансування Господарського суду Донецької області. А днями раніше про те, що без доступу до правосуддя можуть залишитися близько 269 тисяч громадян через фінансовий колапс у Дніпровському районному суді Києва.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду