flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд покарав подружжя, яке продало замовнику трьох знедолених людей для жебрацтва

05 січня 2024, 12:21

Хмельницький міськрайонний суд розглянув у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження з обвинувачення подружжя  в торгівлі людьми за ч.2 ст.149 КК України у квітні 2022 року. При цьому обвинувачений у листопаді 2022 році вже був засуджений Хмельницьким апеляційним судом  за вимагання, крадіжку та незаконне заволодіння документами на п’ять років позбавлення волі із конфіскацією майна. Що ж до обвинуваченої, то вона у 2021 році була засуджена Хмельницьким міськрайонним судом за крадіжку та привласнення документів до громадських робіт на 80 годин.

Пообіцявши пристойне працевлаштування, подружжя завербувало для експлуатації у вигляді жебрацтва трьох своїх знайомих, які через сімейні та особисті  обставини потрапили в край скрутне матеріальне становище.

Поліція провела спеціальний слідчий експеримент, у ході якого один із її співпрацівників під зміненим прозвищем запропонував за 32000 гривень грошової винагороди підшукати йому трьох осіб, які впродовж місяця жебракували б на території Львова. При цьому 10000 гривень він вручив за послугу в якості завдатку, а решту суми, 22000 гривень, пообіцяв віддати безпосередньо при передачі вказаних осіб. Домовленість була реалізована у Хмельницькому, на квартирі, де проживало подружжя.

На щастя, після того як усі троє потерпілих сіли в автомобіль підставної особи, працівники поліції відкрили перед ними правду – про те, що їх було фактично продано для подальшої експлуатації у вигляді жебрацтва у місті Львові.

У суді обвинувачений свою винуватість повністю заперечив. Він стверджував, що жодних протиправних діянь не вчиняв, лише допоміг чоловіку, який звернувся до нього, підшукати людей для обробітку городу, а своїм трьом знайомим - влаштуватися на роботу. За таку послугу нібито попросив допомогти йому та позичити 1 000 доларів в гривневому еквіваленті внучці на операцію, які мав намір повернути. Проте його дружина навпаки все підтвердила.

Одна із потерпілих розповіла суду про те, що, перебуваючи у скрутному матеріальному становищі, погодилась доглядати шістьох дітей подружжя. Якийсь час жінка проживала разом з ними, харчувалася та вживала алкогольні напої. В цей час ходила жебракувати, а всі зароблені кошти віддавала своїм «благодійникам» за те, що її «утримують». Жінка неодноразово просила знайти їй іншу роботу, адже жебракувати їй дуже не подобалося. За її словами господар систематично знущався з неї, бив кулаками та ногами по тулубу й голові. Його контроль був таким сильним, що жінка не могла звернутися по допомогу ні до медиків, ні до поліції. Невдовзі її утримувач повідомив, що для неї знайшлася робота у Львові, пов’язана із будівництвом, та можливо їй доведеться десь прибирати або й жебракувати.    

Інша потерпіла, яка на час проведення судового розгляду перебувала у Німеччині, телефоном, через відеозв’язок у Вайбері розповіла суду про те, що на залізничному вокзалі у Хмельницькому познайомилася із дочкою зловмисників, яка привела її до себе додому. Там вона через скруту впродовж 3-4 днів мила посуд та прала. Коли ж покинула сімейство, її знову розшукала донька обвинувачених і повідомила, що для неї знайшлася робота в Львові, потрібно за певну плату доглядати хвору людину. Тож на таку пропозицію вона погодилась.

Ще один потерпілий засвідчив, що не маючи постійного місця проживання та роботи, відразу погодився на пропозицію поїхати працювати в село, адже йому пообіцяли, що будуть платити 200 гривень на день, плюс матиме проживання та харчування.  

Згідно даних висновків судово-психіатричного експерта всі троє мають психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання алкоголю та синдром залежності, їхні вольові якості сильно ослаблені.

Хмельницький міськрайонний суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.149 КК України, та призначив йому покарання у виді п’яти років та шести місяців позбавлення волі з конфіскацією майна, окрім житла. В строк відбуття покарання суд ухвалив зарахувати частково відбуте покарання за вироком Хмельницького апеляційного суду від 02.11.2022 року, а також строк перебування його під вартою.  

Обвинувачену визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.149 КК України, та призначено їй покарання у виді п’яти років позбавлення волі. Водночас суд звільнив жінку від відбування цього покарання, встановивши іспитовий строк терміном на 3 роки.

З кожного із обвинувачених суд стягнув по 1321 гривні процесуальних витрат на користь держави.

На вирок може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з дня його проголошення.

 
Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду