flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

І сміх і гріх або невдала спроба грабежу в продуктовому магазині, що викликала сміх в потерпілої та очевидців

02 березня 2018, 15:19

В березні 2015 року чоловік, 1953 року народження, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння та маючи при собі  гладкоствольний пневматичний пістолет, зайшов до продуктового  магазину по вул. Соборній в м. Хмельницькому, одразу ж підійшовши до каси,  дістав  із сумки пістолет та направив в напрямку голови касира . Чоловік вимагав у продавця кошти із каси та жінка погрозу не сприйняла  як реальну, дана подія викликала в неї сміх та продовжувала працювати, сміялись і очевидці події. Ситуацію помітив охоронець та втрутився запропонувавши сховати пістолет, на що чоловік не погодився та спрямував зборю на охоронця. Останній не розгубився та спробував відібрати зброю, однак чоловік  заховав зброю в сумку  та пішов в торговий зал, де  обрав продукти та повернувся до тієї ж продав чині, якій раніш погрожував зброєю, яка його і розрахувала.

Правоохоронці кваліфікували вчинене як напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із погрозою застосування насильства, небезпечного для життя чи здоров’я  особи (розбій) – ч. 3 ст. 187 КК України.

З даною правовою кваліфікацією вчиненого не погодилась колегія Хмельницького міськрайонного суду та перекваліфікувала дії обвинуваченого, оскільки судом не було встановлено намірів обвинуваченого вчинити розбійницький напад зважаючи на те, що зброя заряджена не була, будь-яких погроз чоловік на адресу продавчині не висловлював, жінка ситуацію всерйоз не сприйняла та лиш посміхалась, як і інші покупці в магазині, робота магазину зірвана не була. Більше чоловік після події обрав продукти, розрахувався за них в тієї ж продавчині. За таких обставин, колегія суддів прийшла до висновку, що такі дії чоловіка слід кваліфікувати як  замах на відкрите викрадення чужого майна.

Призначаючи покарання суд врахував,   що чоловік є одинокою людиною похилого віку, вперше притягується до кримінальної відповідальності, думку потерпілої, яка просила суворо не карати чоловіка. Тож чоловіка   визнано винним  за ч. 3 ст. 15 ч. 3 ст. 186 КК України та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 4 роки. На підставі  ст. 75 КК України  чоловіка звільнено від  відбування покарання та встановлено  іспитовий строк 2 роки.

Вирок чинності не набрав та може бути оскаржений до Апеляційного суду Хмельницької області.

Слідкуєте за оновленнями на нашому сайті за посиланням:

https://kmm.km.court.gov.ua/sud2218/,

а також шукайте нас у Facebook та Telegram.

 

Прес – секретар                                                                                     Алла Плінська