flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обвинувальний акт повернути прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

26 травня 2017, 14:42

19 травня 2017 року було продовжено підготовче судове засідання по справі по обвинуваченню Антюка І.П., Моленя Р.Б., Сідорова В.М., Хоменко П.Л., Соколишина В.С. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 27 ч.3 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

За наслідком розгляду справи обвинувальний акт відносно Антюка Івана Петровича за ч. 3 ст. 368 КК України, Моленя Ростислава Богдановича, Сідорова Віталія Михайловича, Хоменко Павла Леонідовича, Соколишина Володимира Степановича за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368 КК України  було повернути прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Підставою для повернення  обвинувального акту  стала невідповідність акту вимогам ст. 291 КПК України, яка  і визначає вимоги до обвинувального акту. Так, під час підготовчого засідання обвинуваченими та їх захисниками було подано 15 скарг щодо визнання незаконними  дій слідчих, детективів  під час досудового розслідування та ряду  процесуальних рішень прийнятих детективами, а також здійснених дій. Колегія суддів, заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, прийшла до висновку що оскільки фактичні обставини правопорушення  та формулювання обвинувачення є некоректними,  за таких обставин обвинувачені позбавлені права знати, в чому їх обвинувачують, що позбавляє суд можливості належним чином встановити істину в кримінальному провадженні, роз’яснити обвинуваченому суть обвинувачення. Також  подані скарги та заперечення стороною захисту стосовно дій і рішень посадових осіб органів досудового розслідування підтверджують невідповідність обвинувального акту вимогам КПК України.

 На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Хмельницької області протягом семи днів з дня її оголошення.

 *Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.