flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд покарав підприємця, який здійснював несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом

27 березня 2024, 15:31

Житель Хмільника Вінницької області постав перед Хмельницьким міськрайонним судом за звинуваченням у  несанкціонованому збуті інформації з обмеженим доступом із автоматизованих систем. Чоловік займається підприємницькою діяльністю у сфері ремонту, роздрібної торгівлі комп’ютерами та у наданні інформаційних послуг та працює в одному із сервісних центрів Хмельницького. Володіючи достатнім рівнем технічних та комп’ютерних знань та маючи передплачений доступ до телеканалів на веб-сервісі «Еdem TV», чоловік встановив на медіа-програвач замовника спеціальне програмне забезпечення, з допомогою якого можна було підключившись до Інтернету,  переглядати кілька десятків телевізійних каналів.

Суд встановив два епізоди втручань в автоматизовані системи, що відбулися у травні та вересні 2023 року. За свої послуги правопорушник отримав від замовника відповідно 1350 та 1700 гривень. Тим часом завдана майнова шкода ТОВ «1+1 Інтернет» та ТОВ «Старлайт Діджитал» обраховується сотнями тисяч гривень.

28 лютого 2024 року між обвинуваченим та представниками потерпілих ТОВ була   укладена угода про примирення, згідно з якою підприємець повністю визнав свою вину. Суд цю угоду затвердив та призначив чоловіку покарання у виді двох років позбавлення волі за ч. 2 ст. 176 КК України та трьох років позбавлення волі за ч. 2 ст. 361-2 КК України. Шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначено остаточне покарання у виді трьох років позбавлення волі. Водночас суд звільнив правопорушника від відбування покарання, встановивши йому один рік іспитового терміну. З обвинуваченого також стягнуто до  державного бюджету близько 12 000 документально підтверджених витрат на залучення експерта.

На вирок може бути подана апеляційна скарга.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду