flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нічний інцидент у Хмельницькому обернувся для харків’янина десятьма роками в’язниці

22 лютого 2024, 10:21

П’ятого вересня 2023 року, приблизно о пів на другу годину ночі, поблизу однієї з кав’ярень на Проспекті Миру у Хмельницькому, стався дивний, зокрема, зважаючи на комендантську годину в звязку з воєнним станом в країні, інцидент. Перехожий, ним виявився харків’янин, що на цей час проживав у Хмельницькому, помітив жінку, яка, попри такий пізній час, сиділа на лавці. Та покликала його, бажаючи поспілкуватися. Та вже за кілька хвилин чоловік зі всього маху ударив свою нову знайому кулаком по носі. Від удару та втратила свідомість. Зловмисник у цей час зірвав з її плеча сумку та втік із нею. Надалі він дістав із сумки телефон вартістю 1062 гривень та 500 гривень готівки, сумку, яка не представляла жодної вартості, викинув.

У результаті удару жінка отримала травми обличчя, крововилив та закритий перелом стінки носової кістки без зміщення, що спричинило короткочасний розлад її здоров’я. Потерпілу з перебитим носом помітили працівники поліції, які здійснювали патрулювання вулиці під час комендантської години.

Дії обвинуваченого суд кваліфікував за ч. 4 ст. 187 КК України, як напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для здоров'я особи, яка зазнала нападу (розбій), вчинений в умовах воєнного стану.

В судовому засіданні обвинувачений свою винуватість визнав частково, показавши, що просто відштовхнув від себе незнайомку, що вела себе непристойно, внаслідок чого вона перечепилась за лавку і впала, однак підтвердив викрадення сумки.  

«Непослідовні показання обвинуваченого щодо непричетності до нанесення потерпілій умисного удару з метою заволодіння майном, суд розцінює як спосіб захисту та надані з метою уникнення відповідальності за фактично скоєне, оскільки такі твердження повністю спростовуються дослідженими доказами», - йдеться в матеріалах справи. Чоловік – неодружений, має на утриманні малолітню дитину, непрацюючий, в силу ст. 89 КК України раніше не судимий.

Потерпіла має третю групу інвалідності з дитинства та визнана недієздатною, виявляє за висновком судового-психіатричного експерта, певні  поведінкові розлади. 

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення за інкримінованою статтею та призначив покарання у виді позбавлення волі на десять років з конфіскацією належного йому на праві власності майна. Запобіжний захід, до набрання вироком законної сили, залишено попередній, - тримання під вартою.

На вирок може бути подана апеляційна скарга.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду