flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Хмельницькому жителька Дніпра отримала чотирнадцяту судимість. Цього разу за шахрайство

21 лютого 2024, 15:17

37-річна жителька Дніпра вже більше десятка разів була судима районними судами Дніпропетровської області і навіть Приморським районним судом Одеси за кражі та грабежі. За вироками цих судів вона опинялася  в місцях позбавлення волі на термін від одного до чотирьох років. Вчотирнадцяте жінка сіла на лаву підсудних вже в Хмельницькому міськрайонному суді за обвинуваченням у шахрайстві. ЇЇ жертвою стала одинока хмельничанка похилого віку.

Подія сталася у вересні 2023 року. Перебуваючи під час обідньої перерви в орендованій у Хмельницькому квартирі, зловмисниця зателефонувала на стаціонарний телефон потерпілої, вдаючи її опікунку, яка нібито потрапила в дорожньо-транспортну пригоду і потребує невідкладної дороговартісної медичної допомоги.

Одразу після цього до пенсіонерки зателефонував незнайомий чоловік,  особу якого слідство так і не змогло встановити. Спільник обвинуваченої представився працівником лікарні й підтвердив неправдиві відомості. Більше того, випитав у старенької, що вона має при собі 4000 доларів і повідомив, що за ними найближчим часом зайдуть. За вказаною сумою до потерпілої навідалася сама шахрайка, одягнута попередньо в перуку. Аби ж потерпіла нічого не запідозрила, вона власноруч написала їй розписку про отримання грошових коштів, в якій вказала вигадані прізвище, ім’я та по батькові - «Коваль Мария Фелиповна», і підписала її власним підписом.

Те, що літню жінку легко обвели круг пальця, зрозумів сусід, який негайно зателефонував до поліції. Тож правоохоронці затримали зловмисницю з доказами на руках.

Діяльність обвинуваченої була кваліфікована за ч. 3 ст. 190 КК України, як шахрайство, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану. Визначаючи міру покарання, Хмельницький міськрайонний суд, зокрема,  взяв до уваги особу обвинуваченої, позицію прокурора та потерпілої, а також висновок органу пробації щодо дуже високих ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення. Таким чином суд призначив покарання у виді трьох років і шести місяців позбавлення волі. До набрання вироком законної сили обвинуваченій залишено запобіжний захід у виді застави в розмірі 53690 гривень. Жінка має сплатити на користь держави 6124 гривні процесуальних витрат.

На вирок може бути подана апеляційна скарга.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду