flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хмельничанин, який постійно знущався над матір’ю, сидітиме у в’язниці

07 лютого 2024, 11:45

За короткий час, із грудня 2022 року до вересня 2023(фактично впродовж десяти місяців), 44-річний хмельничанин дев’ять разів притягувався до відповідальності за домашнє насильство над власною матір’ю, з якою проживав в одній квартирі. Зловживаючи спиртним, чоловік систематично  лаяв матір брудними словами, завдавав їй стусанів і погрожував її життю.  Літня жінка зазнавала постійних психологічних страждань у вигляді емоційного дискомфорту, напруги, пригніченості, образи, страху за власну безпеку й переконаності у власній неспроможності себе захистити.

Застосовуючи ст. 173-2 КУпАП(вчинення домашнього насильства), Хмельницький міськрайонний суд шість  разів  накладав на домашнього насильника штрафи, від 170- до 680 гривень, всього їх було призначено на суму 3050 гривень. Окрім того, суд приміняв до правопорушника п’ять діб адміністративного арешту та сорок годин громадських робіт.

Більше того, ще в жовтні 2022 року Хмельницький міськрайонний суд позбавив чоловіка волі строком на один рік за ст.126-1 КК України(домашнє насильство) та звільнив від відбування цього покарання, призначивши рік випробовувального терміну.  

Попри таку «багату» передісторію зловживань до суду надійшли матеріали про те, що 24 вересня 2023 року чоловік знову вчинив домашнє насильство, при цьому обзивав  матір нецензурною лайкою, погрожував фізичною розправою, чим завдав чергових психологічних та фізичних страждань потерпілій. Тож суд прийшов до висновку, що виправити чоловіка без ізоляції від суспільства неможливо і йому слід призначити покарання за ст.126-1 у виді реального строку обмеження волі.

Обираючи обвинуваченому покарання, суд врахував, що він не вперше притягається до кримінальної відповідальності та вчинив кримінальне правопорушення у період іспитового строку, а відтак у вчиненому не розкаявся та інших обставин, які б пом’якшували покарання обвинуваченому, немає. Обставинами, що обтяжують покарання є рецидив кримінальних правопорушень та вчинення злочину щодо особи похилого віку. 

Призначене судом покарання - обмеження волі строком на один рік. До цього покарання частково приєднано невідбуту частину покарання за попереднім вироком. Тож домашній насильник сидітиме у в’язниці впродовж одного року і шести місяців. Утім, на вирок може бути подана скарга до Хмельницького апеляційного суду.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду