flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Двоє чоловіків, які скоїли в Хмельницькому жорстоке вбивство, отримали покарання

06 лютого 2024, 10:58

Хмельницький міськрайонний суд поставив крапку у судовому розслідуванні та виніс вирок двом раніше судимим чоловікам, які 25 серпня 2022 року посеред білого дня на вулиці Прибузькій в обласному центрі з особливою жорстокістю вбили хмельничанина. Жертві завдали щонайменше 22 удари, здебільшого по голові,  кулаками, ногами та дерев’яними палицями. Нещасний помер на місці події внаслідок відкритої черепно-мозкової травми.

Причина, через яку людину позбавили життя, нікчемна. За день до вбивства один із зловмисників украв на подвір’ї приватного будинку в Хмельницькому велосипед вартістю  2600 гривень. З допомогою поплічників украдену річ здали до ломбарду. Наступного дня між чоловіками, які поблизу залізничного вокзалу розпивали спиртне зі своєю майбутньою жертвою, виникла суперечка за виручені за велосипед кошти. Їх викрадачам здалося недостатньо. Тож, не перестаючи конфліктувати, чоловіки прибули на відкриту ділянку місцевості на Прибузькій, неподалік магазину автозапчастин «Aviator», де за словами їхньої жертви мав знаходитися його знайомий, який володів рештою виручених за велосипед коштів. У результаті спір переріс в жорстоке убивство. Тіло чоловіка побачила перехожа  увечері того ж дня на смітнику в чагарниках по Прибузькій.   

Хмельницький місьрайонний суд кваліфікував дії кожного обвинуваченого за п.п. 4,12,13 ч. 2 ст. 115, як умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю, за попередньою змовою осіб, особою, яка раніше вчиняла вбивство.

Кожен із чоловіків раніше вже відбув чималий строк за умисне вбивство. На їхньому рахунку були також судимості за кражі, грабежі, хуліганства. Так, один із них мав ще не зняту та непогашену судимість за скоєння злочинів проти власності.

Дослідивши та оцінивши всі надані сторонами кримінального провадження докази, висновки судово-медичних експертиз, покази свідків та самих обвинувачених, суд  прийшов до висновку, що їх винуватість у вчиненні інкримінованих кримінальних правопорушень, поза розумним сумнівом. Відтак призначене покарання: одному із зловмисників – 15, іншому 14 років позбавлення волі. До вступу вироку в законну силу запобіжний захід обвинуваченим залишено попередній - тримання під вартою. Крім того суд задовольнив цивільний позов постраждалої(найближчої родички вбитого). На її користь із кожного суд стягнув по 10 тисяч гривень матеріальної та по 500 тисяч гривень моральної шкоди. Окрім того обидвоє мають заплатити до державного бюджету по 26 854 гривень підтверджених витрат на залучення експертів.

На вирок може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду