flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Летичеві молодик обікрав бабусю дружини, за що сяде до в’язниці на вісім років

02 лютого 2024, 11:42

24-річний житель Летичева викрав у бабусі своєї цивільної дружини кошти, які  та зібрала, щоб купити онуці квартиру. За крадіжку, вчинену в особливо великих розмірах, згідно ч.5 ст. 185 КК України Хмельницький міськрайонний суд покарав молодого чоловіка, позбавивши його на вісім років волі та призначивши  конфіскацію майна, крім житла.  

Деякий час молода пара проживала в Хмельницькому, та коли коштів на оренду житла в обласному центрі їй стало бракувати, молодята оселилися в будинку жінчиної бабусі в Летичеві. Жінка роками збирала кошти зі своєї заробітної плати, пенсії та допомоги, яку отримувала на внучку, аби придбати дівчині квартиру.

Кражу молодик вчинив січневого дня 2023 року. Об 11 00 годині ранку він під’їхав до будинку літньої жінки на таксі разом зі своїм знайомим, який запропонував йому випити, та коштів на це обоє не мали. Тож чоловік зайшов до будинку та забрав усі пакунки з грішми, які зберігалися на полиці в шафі. Як показало слідство, усього 20 тисяч доларів та 80 тисяч гривень. Потім сів назад до таксі та поїхав разом із товаришем до Хмельницького. Там придбав  мобільний телефон та музичну колонку. А як засвідчив працівник одного із магазинів, купив ще й три спортивних костюми на суму майже 15 тисяч гривень. Далі, в товаристві ще з одним знайомим оселився у готелі «Либідь Плаза». Як розповів слідству працівник готелю, хлопець замовив для себе і своїх двох друзів три  найдорожчих номери класу люкс.

Наступного дня автомобілем таксі хлопці помандрували до Львова. Там у готелі «Швейцарському»  винайняли два номери  найвищого класу, замовили дорогі алкоголь та їжу, запросили дівчат.  Уночі ж до готелю нагрянули працівники поліції. Решту коштів правоохоронці вилучили, повернувши їх згодом власниці.  

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта обвинувачений під час вчинення вказаного кримінального правопорушення будь – яким психічним розладом не страждав, міг усвідомлювати свої дії, передбачати їхні наслідки та керувати ними. Обставин, що пом’якшують йому покарання суд не встановив. Обставиною, що обтяжила покарання, є вчинення злочину стосовно особи похилого віку.

Хмельницький міськрайонний суд призначив обвинуваченому покарання за ч. 5 ст. 185 КК України у виді восьми років позбавлення волі із конфіскацією майна, крім житла. До набрання вироком законної сили запобіжний захід суд залишив попередній, у виді тримання під вартою.

Цивільний позов постраждалої задоволено частково. На її користь з обвинуваченого стягнуто майже 449 тисяч гривень матеріальної шкоди та 50 тисяч моральної шкоди, в решті позовних вимог відмовлено.  На вирок може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Прес-служба Хмельницького міськрайонного суду